Vesti > Svet

UKRAJINA POVLAČI NAJOPASNIJI POTEZ DOSAD: Lovci F-16 biće smešteni u NATO bazama u okolnim zemljama?

F-16 zahtevaju visok standard piste i ojačane hangare kako bi bili zaštićeni od napada na zemlji

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

10/06/2024 > 20:15

podeli vest:

UKRAJINA POVLAČI NAJOPASNIJI POTEZ DOSAD: Lovci F-16 biće smešteni u NATO bazama u okolnim zemljama?
Foto: Pexels.com


Ukrajina bi mogla da čuva neke od borbenih aviona F-16 koje treba da dobije od zapadnih saveznika u stranim bazama kako bi ih zaštitila od ruskih udara!

Šef avijacije ukrajinskog vazduhoplovstva Sergej Golubcov rekao je da će određeni broj aviona biti smešten u bezbednim vazdušnim bazama van Ukrajine kako ne bi bili gađani. Golubcov je rekao da bi ti F-16 mogli da se koriste za zamenu oštećenih aviona dok budu podvrgnuti popravci i za obuku ukrajinskih pilota u inostranstvu.

- Na taj način uvek možemo da imamo određeni broj aviona u operativnoj floti koji odgovara broju pilota koje imamo. Ako bude više pilota biće i više aviona u Ukrajini - rekao je Golubcov za Radio slobodna Evropa.

Ukrajina, podsetimo, treba da dobije od četiri zapadna saveznika više od 60 američkih borbenih aviona F-16 kako bi mogla da se odbrani od ruskih napada. Ukrajinski piloti trenutno prolaze obuku za upravljanje ratnim avionima uoči isporuka koje bi uskoro trebalo da počnu.

Andrej Kartapolov, šef odbora za odbranu u Dumi, rekao je za državnu agenciju RIA Novosti da će baze NATO u kojima se nalaze ukrajinski F-16 automatski postati legitimne mete ako ih ratni avioni koriste za napad na Rusiju.

- Neće biti pritužbi na bivše partnere ako bi lovci počeli da leti sa ukrajinskih aerodroma. Međutim, ako polete sa aerodroma neke zemlje, uđu u vazdušni prostor Ukrajine, lansiraju rakete i vrate se tamo, onda je to legitiman cilj. Možemo da oborimo bilo koga i bilo gde - rekao je Kartapalov.

F-16 zahtevaju visok standard piste i ojačane hangare kako bi bili zaštićeni od napada na zemlji. Nije jasno koliko ukrajinskih vazdušnih baza može da ispuni te zahteve, a Rusija bi sigurno brzo gađala nekoliko koje bi mogle da ih prime kad avioni stignu.

Golubcov je napomenuo da će F-16 pomoći u zaštiti fronta i pograničnih regiona od ruskih kliznih bombi koje su nanele značajnu štetu trupama i stambenim područjima. Klizne bombe su teške bombe iz sovjetskog doba opremljene preciznim sistemima za navođenje i lansirane iz aviona koji lete van dometa protivvazdušne odbrane.

- Mislim da ćemo uspeti da potisnemo letelice koje bacaju klizne bombe dalje od linije kontakta. Ukoliko uspemo da ih potisnemo 50 kilometara, to se već može smatrati prekretnicom i dostignućem, ako ne superiornosti, onda pariteta u vazdušnom prostoru - rekao je Golubcov.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je još prošle godine da bi Moskva mogla da razmotri mogućnost napada na objekte u zemljama NATO ako u njima budu smešteni ratni avioni koje koristi Ukrajina. Putin je u martu ponovo upozorio zapadne saveznike Ukrajine da ne obezbeđuju vazdušne baze odakle bi F-16 mogli da pokrenu borbe protiv snaga Kremlja.

- F-16 su sposobni da nose nuklearno oružje i to ćemo takođe morati da uzmemo u obzir prilikom organizovanja naših borbenih operacija - rekao je tada Putin.

Ostavite komentar