Vesti > Srbija

IZ RUSIJE STIGLA SNAŽNA PORUKA SRBIMA! Lavrov uputio pismo učesnicima SVESRPSKOG SABORA: "Junački srpski narod..."

On je dodao da je "jedinstvo sada važnije nego ikada" i da je ono upisano u genetski kod Srba

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

08/06/2024 > 09:32

podeli vest:

IZ RUSIJE STIGLA SNAŽNA PORUKA SRBIMA! Lavrov uputio pismo učesnicima SVESRPSKOG SABORA: "Junački srpski narod..."
Foto: Tanjug/AP Photo/Russian Foreign Ministry Press Service


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je pismo učesnicima Svesrpskog sabora u Beogradu u kojem je istakao da su Srbi i Rusi pružali rame uz rame otpor neprijateljima i osvajačima i zajedno gradili miran život.

- Dragi srpski prijatelji! Naše narode spajaju viševekovne veze, zajedničke tradicionalne vrednosti, prijateljstvo provereno vremenom i teškim iskušenjima. Rusi i Srbi su rame uz rame pružali otpor neprijateljima i osvajačima, zajedno gradili miran život - naveo je Lavrov u pismu u koje je Tanjug imao uvid.

On je dodao da se "danas suočavamo sa novim izazovima, udruženo se suprotstavljajući snagama koje pokušavaju da celom svetu nametnu svoja pravila, izvrnu istoriju, usade u svest naše dece tuđe i antihumane postulate".

- Junački srpski narod je jasno pokazao da neće se pomiriti sa neokolonijalnim porobljavanjem. Zato Zapad i pokušava da kazni Srbe, liši ih slobode, oduzme njihova iskonska ognjišta, natera da odustanu od prava na sopstveno mišljenje i nezavisnu politiku, rastavi i rasturi - istakao je Lavrov.

Foto: tanjug

 

On je dodao da je "jedinstvo sada važnije nego ikada" i da "je ono upisano u genetski kod Srba, jasno odraženo u srpskoj simbolici - u čuvenoj krilatici 'Samo sloga Srbina spasava'".

- Samo u slozi je moguće sačuvati svoj identitet, umnožiti istorijsku i kulturnu baštinu koju su nam ostavili preci, odbraniti pravo da sami određujemo nacionalne prioritete i težimo njihovom sprovođenju, graditi harmonične i prijateljske odnose sa susedima - rekao je ministar spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je naveo da "Rusija nikada neće zatvoriti oči pred bilo kojom nepravdom prema bratskom srpskom narodu, pokušajima demonizacije Srba, gaženjem njihovih zakonitih prava".

- Zajedno sa drugim slobodarskim nacijama nastavićemo da gradimo novi svetski poredak - na osnovu ravnopravnosti, dijaloga, uzajamnog poštovanja i međusobnog uvažavanja interesa - naveo je Lavrov u pismu upućenom učesnicima današnjeg Svesrpskog sabora u Beogradu.

Prvi svesrpski sabor počeće danas u 9.30 Molebanom u Hramu Svetog Save, a na manifestaciji će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsednikom Vlade Republike Srbije Milošem Vučevićem i zvaničnicima najviših institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnicima Srba iz regiona, kao i velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve.

Centralni deo manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" počeće u 17 časova na Trgu Republike, a vatromet je planiran u 21 čas iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

Ostavite komentar