Vesti > Svet

Stoltenberg priziva SVETSKI RAT! "Nema sumnje da Ukrajina ima pravo da gađa mete na ruskoj teritoriji!"

Ukrajina ima pravo da gađa "legitimne vojne mete" u Rusiji, kazao je generalni sekretar NATO

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

07/06/2024 > 14:08

podeli vest:

Stoltenberg priziva SVETSKI RAT! "Nema sumnje da Ukrajina ima pravo da gađa mete na ruskoj teritoriji!"
Foto: tanjug/Bernd Wuestneck


Ukrajina ima pravo, u skladu sa međunarodnim pravom, da napada "legitimne vojne mete" u Rusiji kako bi se odbranila, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- Ukrajina ima pravo da se brani - rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u vojnoj bazi u blizini Stokholma, prenosi Rojters.

Dodao je da pravo na samoodbranu uključuje, kako je naveo, "pravo na gađanje legitimnih, vojnih meta na teritoriji strane agresora, u ovom slučaju Rusije".

- Ovo je napadački rat koji je Rusija započela protiv miroljubive, demokratske, susedne zemlje... Nema sumnje da Ukrajina ima pravo da gađa mete na ruskoj teritoriji - rekao je Stoltenberg.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je 5. juna da odgovor Moskve na isporuke Ukrajini dalekometnog naoružanja od Zapada može biti asimetričan i da Rusija razmišlja o tome da svoje oružje iste klase isporuči u one regione sveta, gde će se izvoditi napadi na vitalne objekte onih zemalja koje to rade protiv Rusije.

 

Ostavite komentar