Vesti > Svet

Odakle špijunima SNIMAK? Putinova NOVINARKA objavila RAZGOVOR nemačkog generala

Na snumku se govori i o obuci ukrajinskih vojnika i mogućim vojnim ciljevima

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Anica Ninković

08/03/2024 > 10:53

podeli vest:

Odakle špijunima SNIMAK? Putinova NOVINARKA objavila RAZGOVOR nemačkog generala
Foto: Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo


Nemačka istražuje kako je Rusija došla do 38-minutnog snimka konferencijskog poziva visokih nemačkih vojnih zvaničnika o oružju za Ukrajinu. Margarita Simonjan, novinarka ruske državne televizije i voditeljka Russia Todai, prva je objavila audio snimak, koji je objavljen i na njenom Telegram kanalu.

Učesnici poziva razgovaraju o mogućoj isporuci krstarećih raketa Taurus Kijevu, što je kancelar Olaf Šolc do tada javno odlučno odbijao. Govori se i o obuci ukrajinskih vojnika i mogućim vojnim ciljevima.

Kako su špijuni uspeli da prisluškuju nemačkog generala?

Skoro je ponoć u Singapuru. Visoki oficir Luftvafea, nemačkog vazduhoplovstva, nalazi se u svojoj hotelskoj sobi. On je na zvaničnom putu da se sastane sa igračima odbrambene industrije na najvećem aeromitingu u Aziji. Imao je dug dan - ali još ne može u krevet.

Brigadni general Frank Grefe mora da obavi poziv sa svojim šefom - komandantom nemačkog vazduhoplovstva. Na liniji zvuči opušteno dok razgovara sa dvojicom kolega o sjajnom pogledu iz njegove sobe i da se upravo vratio sa pića u obližnjem hotelu sa neverovatnim bazenom.

- Ne zvuči loše - prokomentarisao je jedan od njih.

Foto: Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP/Gavriil Grigorov

 

Najzad se javlja šef, general-potpukovnik Ingo Gerharc – počinje zvanični deo razgovora. Tokom narednih 40 minuta razgovaraju o veoma osetljivim vojnim pitanjima, uključujući debatu o tome da li Nemačka treba da pošalje krstareće rakete Taurus u Ukrajinu.

Ono što niko od učesnika poziva ne zna jeste da ih prisluškuju i da se njihov razgovor snima. Dve nedelje nakon poziva, snimak je procurio na ruski državni kanal RT.

Nemačka je potvrdila da je do poziva došlo i da su ga, smatraju, presreli ruski špijuni. „Kurenje podataka” izazvao je, kako navodi nemačka vlada, njihov čovek u Singapuru.

Iako nije zvanično imenovan, podrazumeva se da je Frenk Grefe slučajno dozvolio špijunima da presretnu poziv.

 

Razgovaralo se o slanju Bika u Ukrajinu

Ubrzo se njihova strogo poverljiva diskusija proširila ruskim državnim medijima i odjeknula širom sveta. Sad je sad dobro poznat sadržaj poziva.

Četvorica učesnika razgovarala su o tome koje bi mete rakete Taurus nemačke proizvodnje mogle pogoditi ako bi kancelar Olaf Šolc ikada dozvolio njihovo slanje u Kijev – što je sporno pitanje u Nemačkoj.

 

Pominjane su i francuske i britanske isporuke oružja, uključujući i veoma osetljivu sugestiju da je „nekoliko“ pripadnika britanske vojske navodno na terenu u Ukrajini.

Nikad ne koristite hotelski internet ako želite da obavite siguran poziv. Ali kako su špijuni uspeli da prisluškuju ovaj razgovor? Za sada sve ukazuje na ljudsku grešku.

Prema nemačkim vlastima, „curenje podataka“ je bilo ograničeno na samo jednog učesnika koji se pridružio razgovoru bilo preko svog mobilnog telefona ili hotelskog Vi-Fi mreže. Tačan način povezivanja se „još razjašnjava“, saopštila je Nemačka.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

- Mislim da je to dobra lekcija za sve: nikada ne koristite hotelski internet ako želite da obavite siguran poziv - rekao je Migel Berger, nemački ambasador u Velikoj Britaniji,.

Poziv je obavljen na popularnoj VebEk platformi, ali nemačke vlasti insistiraju da su zvaničnici koristili posebno bezbednu, sertifikovanu verziju.

Profesor Alan Vudvord iz Centra za sajber bezbednost u Suriju kaže da VebEk obezbeđuje end-to-end enkripciju „ako koristite samu aplikaciju“.

Ali korišćenje fiksnog ili hotelskog Vi-Fi može značiti da bezbednost više nije zagarantovana - a ruski špijuni su, kako se sada veruje, bili spremni da napadnu.

Profesor Vudvord kaže da su špijuni „verovatno sedeli na rubu avio-salona u Singapuru“. Ako ste špijun, „kada imate ovakve skupove, uvek vredi sedeti na parkingu ili dobiti hotelsku sobu“, kaže Vudvard.

Rusi bi, u teoriji, mogli da koriste antene velikog dometa u kombinaciji sa kompjuterskim programima sposobnim da uhvate lokalni mrežni saobraćaj.

- U suštini, to je kao da idete od vrata do vrata u potrazi za otključanim. Na kraju ga nađete - kaže Vudvord.

Ekspert za kriptografiju iz Berlina Hening Zajdler veruje da je najverovatnija teorija da je operativac uputio poziv na svom mobilnom telefonu, a poziv je preuzela špijunska antena koja takođe može da preusmeri saobraćaj na glavnu, zvaničnu antenu.

- Sve vreme samo slušaju razgovore i zapisuju sve što se prenosi - kaže on.

Foto: Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

 

- To je kao pecanje dinamitom. Samo bacite štap dinamita u jezerce i onda vidite koja riba dolazi. Ovo je bio njihov najsočniji ulov - kaže Seidler.

Vlada u Berlinu se potrudila da opovrgne teoriju koja se pojavila nakon objavljivanja trake koju je ruski špijun jednostavno pozvao i ostao na liniji, a da to niko nije primetio. Insistiraju da se sve svodi na grešku jednog čoveka.

Špijuni su imali sreće, ali Nemačka nije, tvrde.

Bivši visoki vojni oficir i član Bundestaga Roderich Kiesevetter jedan je od onih koji n

Ostavite komentar