Vesti > Svet

Zelenski UPOZORIO da svet mora da se BRANI! Rusija neće stati, Putin mora da IZGUBI da bi se ZAUSTAVIO TEROR

On je dodao da su Ukrajinci u stanju to da postignu uz dovoljnu podršku, koja uključuje oružje, norme međunarodnog prava, razumevanje lidera

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

29/02/2024 > 23:50

podeli vest:

Zelenski UPOZORIO da svet mora da se BRANI! Rusija neće stati, Putin mora da IZGUBI da bi se ZAUSTAVIO TEROR
Foto: Tanjug AP


Svi u svetu vide da Rusija neće stati, jer Moskva želi i trku u naoružanju i nove talase destabilizacije, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i upozorio da svet mora da se brani, a ruski predsednik Vladimir Putin mora da izgubi.

- Vredi zapamtiti: globalna stabilnost počiva samo na hrabrosti i posvećenosti ukrajinskih vojnika, celog našeg naroda. Ukrajinska imena se čuju na frontovima, ali svi razumeju i vide da su Putinove namere znatno šire. Niko neće voleti svet u kome teror pobeđuje i zato Putin mora da izgubi - rekao je Zelenski u večerašnjoj video poruci.

On je dodao da su Ukrajinci u stanju to da postignu uz dovoljnu podršku, koja uključuje oružje, norme međunarodnog prava i razumevanje lidera, prenosi Ukrinform.

- Svi vide da Rusija neće stati. Tamo, u Moskvi, žele i trku u naoružanju i nove talase destabilizacije. Svi mi u Evropi treba da budemo jasno svesni toga. Ako padne sloboda jednog čoveka, sloboda svih ostalih neće opstati. Takva je realnost. Moramo da se branimo. Moramo postići naše zajedničke ciljeve - rekao je Zelenski.

Putin je danas, tokom obraćanja pred Federalnom skupštinom, istakao da su se borbene sposobnosti Oružanih snaga Rusije višestruko uvećale i da ruske snage na svim pravcima ''samouvereno nareduju i oslobađaju teritorije''.

Putin je takođe rekao da su strateške nuklearne snage Rusije u stanju pripravnosti.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

Zelenski je podsetio da se tokom samita "Ukrajina-Jugoistočna Evropa" koji je u sredu održan u Tirani sastao sa predstavnicima Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Moldavije i Bosne i Hercegovine i da je dogovoreno da će sve zemlje jugoistočne Evrope učestvovati na Globalnom mirovnom samitu.

Reč je o prvom samitu o formuli mira na nivou lidera, koji je planiran da se održi u Švajcarskoj.

- Moramo da obezbedimo što šire učešće međunarodne zajednice u rešavanju globalnih pitanja – upravo to je pitanje vraćanja pune snage međunarodnog prava i sprečavanja agresije - rekao je Zelenski.

Napomenuo je i da bi Ukrajina već na proleće mogla da napravi prve korake u pregovorima na putu ka EU. 
 

Ostavite komentar