Vesti > Svet

Putinova NUKLEARNA PRETNJA predstavlja PSIHOLOŠKO ZASTRAŠIVANJE! Iz NATO-a kažu da nije reč o stvarnim namerama

Džoana je dodao da NATO trenutno ne vidi nikakvu neposrednu pretnju od toga da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

01/03/2024 > 18:41

podeli vest:

Putinova NUKLEARNA PRETNJA predstavlja PSIHOLOŠKO ZASTRAŠIVANJE! Iz NATO-a kažu da nije reč o stvarnim namerama
Foto: Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo


Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana izjavio je da nuklearna pretnja ruskog predsednika Vladimira Putina predstavlja "psihološko zastrašivanje".

- To je psihološko zastrašivanje. Nije reč o stvarnim namerama - rekao je Džoana u intervjuu za El Pais, komentarišući Putinovu izjavu da postoji pretnja od "nuklearnog sukoba" ukoliko Zapad bude rasporedio svoje trupe u Ukrajini.

Dodao je da NATO trenutno ne vidi nikakvu neposrednu pretnju od toga da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje.

- Međutim, takve izjave su same po sebi veoma opasne jer narušavaju poverenje. Rusija razume posledice preduzimanja takvog koraka - rekao je zamenik generalnog sekretara NATO-a.

Poručio je da ća Alijansa nastaviti da podržava Ukrajinu, ali i da izbegava eskalaciju sa Rusijom.

Komentarišući predloge o slanju zapadnih vojnika na teritoriju Ukrajine, Džoana je naveo da NATO poštuje pravo saveznika da iznesu nove ideje, ali je istakao da Alijansa "nema nameru, niti planira" da raspoređuje trupe u Ukrajini.

Kada je reč o predsedničkim izborima u Sjedinjenim Državama, drugi čovek NATO-a poručio je da će Alijansa ostati jaka, čak i ako pobedi Donald Tramp.

- I republikanci i demokrate odlično razumeju veoma komplikovanu konkurenciju sa Kinom, Rusijom, Iranom i Severnom Korejom. Sjedinjenim Državama će biti potrebni saveznici u Evropi i ostatku sveta - rekao je Džoana.
 

Ostavite komentar