Vesti > Svet

Ovo postaje sve gore za Rusiju! Ukrajinci OBARAJU njihove AVIONE jedan za drugim! Rusi su NANJUŠILI priliku, ali...

Gubici su gori nego što se na prvi pogled čini za rusko vazduhoplovstvo, koje je pod sve većim pritiskom

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Anica Ninković

01/03/2024 > 14:00

podeli vest:

Ovo postaje sve gore za Rusiju! Ukrajinci OBARAJU njihove AVIONE jedan za drugim! Rusi su NANJUŠILI priliku, ali...
Foto: Tanjug/AP


Vazduhoplovstvo Rusije izgubilo je u četvrtak još jedan bombarder Suhoj Su-34, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage. Ako se ta tvrdnja pokaže tačnom, znači da protivvazdušna odbrana Ukrajine nastavlja svoj neverovatan niz. Ukrajinci tvrde da su za 11 dana oborili 11 ruskih aviona: osam Su-34, dva Su-35 i jedan redak špijunski avion Berijev A-50.

Ti gubici su gori nego što se na prvi pogled čini za rusko vazduhoplovstvo, koje je pod sve većim pritiskom. U teoriji, ostalo im je više nego dovoljno aviona. U praksi, snage su sve bliže potpunom kolapsu, piše Forbs.

Nejasno je kako su tačno Ukrajinci oborili toliko aviona. Moguće je da je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo poslalo svoje raketne lansere američke proizvodnje Patriot mobilnim protivvazdušnim timovima koji se brzo kreću po frontu i pripremaju zasede za ruske avione.

Međutim, udaljenost sa koje su Ukrajinci prošlog petka oborili A-50 – nekih 190 kilometara – sugeriše da je u napad bio uključen sistem većeg dometa. Moguće je da je reč o sistemu S-200 iz Hladnog rata koji je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo povuklo iz skladišta.

Očigledno je i da su Ukrajinci neke od svojih dvadesetak NASAMS lansera, sa dometom od oko 40 kilometara, pomerili bliže liniji fronta. Početkom nedelje, Rusi su pronašli – i prvi put uništili – NASAMS lanser u blizini Zaporožja.

Rusi su nanjušili priliku, ali...

Takođe je moguće da su ovom povećanju gubitaka doprinele i same akcije ruskih snaga. Nakon što je konačno pobedila – uz neverovatnu cenu u ljudstvu i opremi – iscrpljeni ukrajinski garnizon u uništenoj Avdijevki na istoku Ukrajine, ruska vojska napada druge garnizone u kojima takođe ponestaje municije.

Rusko vazduhoplovstvo osetilo je priliku i počelo je da šalje svoje avione bliže frontu, bombardujući ukrajinske trupe. „Neprijatelj je prevazišao strah od upotrebe aviona direktno iznad bojišta“, objasnio je ukrajinski centar za odbrambene strategije, „i, iako to rezultira gubitkom aviona, njihove kopnene snage imaju značajnu prednost“.

Foto: Tanjug/AP

 

Ovo povećanje preleta iznad fronta znači da ukrajinska protivvazdušna odbrana ima više ciljeva i prirodno obara više ruskih aviona. Ukrajincima ide na ruku i to što ruski piloti ne vide ukrajinske raketne bacače.

Rusko vazduhoplovstvo je svojevremeno moglo da računa na oko devet aktivnih špijunskih aviona A-50 koji su pokrivali veliki deo ukrajinske teritorije. Ukrajinci su prošle godine dronom oštetili jedan od tih aviona, a ove godine oborili još dva, stvarajući tako slepe tačke u kojima Rusi ne vide da im se približavaju projektili.

Rusi ne mogu dugo da trpe takve gubitke

U svakom slučaju, posledice ukrajinskih uspeha po Ruse su katastrofalne. Rusko vazduhoplovstvo gubi letelice daleko brže nego što može sebi da priušti. Ruska vazduhoplovna industrija, osakaćena sankcijama, ne može da proizvodi više od dvadeset aviona godišnje.

Gubici pri montaži, uvećani anemičnom proizvodnjom, gotovo sigurno povećavaju pritisak na još uvek aktivne avione i posade. Rusko vazduhoplovstvo još nije zapalo u organizacioni haos, ali je sve bliže.

Brojke su jasne. Rusko vazduhoplovstvo je imalo 140 supersoničnih aviona Su-34. Ako računate nepotvrđene padove od početka ove godine, oni su izgubili 31. Ipak, 109 preostalih aviona je i dalje solidan broj, zar ne?

Ne, kaže Michael Bohnert, inženjer u RAND Corporation u Kaliforniji. Padovi predstavljaju "samo delić ukupnih gubitaka" ruskih borbenih aviona, napisao je Bohnert u avgustu. „Preterano korišćenje ovih letelica takođe ima cenu.

„U dugotrajnom ratu, gde jedna vojska pokušava da iscrpi drugu, bitna je ukupna izdržljivost vojne sile“, dodaje on. „I tu se sada našlo rusko vazduhoplovstvo.

Bohnert pretpostavlja da su Rusi ušli u rat 2022. godine sa oko 900 lovaca i jurišnih aviona. U prvih 18 meseci izgubili su ih stotinak. Problem za Ruse - osim ovih gubitaka - je to što se potreba za njihovim napadima nije smanjila, iako inventar jeste.

Foto: Tanjug/AP

 

Tih 800 preostalih aviona sve češće leti na ispunjavanje zadataka koje je Kremlj zadao u vreme kada je raspolagao sa još stotinu aviona. To znači više habanja, sve veću potrebu za popravkama i održavanjem, kao i rezervne delove koje je sve teže pronaći. Sve su to imperativi koji praktično eliminišu avione iz snaga fronta.

„Dodatni sati aktivnosti od februara 2022. koštali su Vazduhoplovstvo dodatnih 27 do 57 aviona u pripisanim gubicima“, izračunao je Bohnert, a to je pre porasta gubitaka koji je počeo u decembru.

Drugim rečima, ovi pripisani gubici su verovatno čak i veći. Ovo, u kombinaciji sa nedavnim padovima, moglo bi značiti da Rusi ostaju sa 700 ispravnih lovaca i jurišnih aviona: dve stotine manje nego pre dve godine.

Kako bi izbegli dodatne troškove zbog sve većeg broja oborenih aviona, rusko vazduhoplovstvo uskoro može da se nađe pred teškim izborom: ređe lete ili rizikuju pad pripravnosti. Ako je Bohnert u pravu, ruska vazdušna kampanja u Ukrajini je neodrživa, a sve više sa svakim dodatnim avionom koji su Ukrajinci oborili.

Ostavite komentar