Vesti > Svet

NASTAVLJA da se TRESE EVROPA! Novi PROTEST poljoprivrednika u Briselu, ZATVORENI PUTEVI i TUNELI (FOTO)

U gradu se čuju sirene i zapaljeno je nekoliko dimnih bombi

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

26/02/2024 > 10:40

podeli vest:

NASTAVLJA da se TRESE EVROPA! Novi PROTEST poljoprivrednika u Briselu, ZATVORENI PUTEVI i TUNELI (FOTO)
Foto: Tanjug/AP Photo/Nicolas Landemard


U Briselu se ponovo održavaju protesti poljoprivrednika, koji se bune zbog jeftine cene uvoza. Oni su sa traktorima ušli u grad, a prema rečima portparolke policije Ilse Van de Kir u Evropskom kvartu se nalazi najmanje 300 traktora, koji su blokirali i okolne ulice.

U gradu se čuju sirene i zapaljeno je nekoliko dimnih bombi, a Van de Kir kaže da je situacija u ovom trenutku mirna i da je više stotina policajaca raspoređeno u Evropskom kvartu i na krtitičnim tačkama i ulaznim putevima. Zatvoreno je i nekoliko tunela, puteva i metro stanica.

Agencija AP prenosi da su poljoprivrednici napravili betonske barijere i da su bodljikavim žicama okružili sedište Evropske unije, da su traktori okićeni zastavama i sa transparentima, kao i da neki od njih bacaju gume ispred ulaza u zgradu EU.

U Briselu se danas održava sastanak ministara poljoprivrede Evropske unije, a glavni protest planiran je ispred sedišta Unije u 11 časova.

Poljoprivrednici već nekoliko nedelja vode kampanju protiv, kako su rekli, prestrogih evropskih ekoloških pravila i pada prihoda i traže od Evropske unije da se povuče iz sporazuma o slobodnoj trgovini, a konkretno u ponedeljak fokus je na sporazumu Merkosur sa južnoameričkim zemljama, čiji je cilj da dozvoli jeftine proizvode na tržištima drugih.

Poljoprivrednici traže i da se regulišu tržišta kako bi se garantovale fer i stabilne cene, puna poljoprivredna i prehrambena politika za podršku agroekološkim praksama i prilagođavanje uredbe o azotu.

Ostavite komentar