Vesti > Svet

POTPUNA BLOKADA U BELGIJI! POLJOPRIVREDNICI krenuli TRAKTORIMA na sedište EVROPSKE UNIJE!

Zbog protesta poljoprivrednika više stotina hiljada Belgijanaca suočava se sa problemima u transportu

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

01/02/2024 > 08:49

podeli vest:

POTPUNA BLOKADA U BELGIJI! POLJOPRIVREDNICI krenuli TRAKTORIMA na sedište EVROPSKE UNIJE!
Foto: Tanjug/AP Photo


Belgijski poljoprivrednici najavili su za danas protest ispred sedišta EU tokom samita lidera vlada. 

Oni, inače,  traže ustupke vlade kako bi obezbedili bolje cene za svoje proizvode i smanjenje birokratije potrebne za obavljanje posla. Juče su blokirali glavne puteve širom zemlje u pokušaju da poremete trgovinu u glavnim lukama.

Nekoliko stotina traktora je tokom skupova, koji se održavaju četvrti dan i deo su poljoprivrednih protesta širom Evropske unije, zakrčilo saobraćaj širom Belgije, zemlje od 11,5 miliona stanovnika.

Zbog protesta poljoprivrednika više stotina hiljada Belgijanaca suočava se sa problemima u transportu, koji su uticali na njihov dolazak na posao, a nekima su otkazani pregledi kod lekara.

Vlada belgijanskog premijera Aleksandera De Kroa oprezno se odnosi prema protestima, koji su uglavnom bili mirni, uprkos neprijatnostima koje izazivaju, prenosi AP. 

Foto: Tanjug/AP Photo

 

- Važno je da ih slušamo - rekao je juče De Kro. 

On je istakao da se poljoprivrednici suočavaju sa ogromnim izazovima, među kojima su prilagođavanje klimatskim promenama i borba protiv zagađenja životne sredine.

De Kro, čija zemlja trenutno predsedava Savetom EU, naveo je da će se baviti pitanjem poljoprivrednika tokom samita lidera u četrvtak, tokom kojeg će glavno pitanje biti obezbeđivanje finansijske pomoći Ukrajini. 
 

Ostavite komentar