Vesti > Svet

GRAD LJUBAVI POD BLOKADOM! Horda FARMERA na traktorima preti da "zauzme" PARIZ

Vlast pokušava da ubedi poljoprivrednike da odustanu od protesta, ali trenutno neuspešno

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

31/01/2024 > 10:30

podeli vest:

GRAD LJUBAVI POD BLOKADOM! Horda FARMERA na traktorima preti da "zauzme" PARIZ
Foto: Tanjug/AP


Farmeri u Francuskoj približavaju se danas Parizu i gradskoj veletržnici Renžis u nameri da je blokiraju, kako su i najavili prošle sedmice, uprkos pokušajima vlasti da ispuni njihove zahteve i da ubedi poljoprivrednike da odustanu od daljih protesta.

Farmeri širom Francuske uputili su se traktorima ka Parizu, javila je BFMTV. Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Dermanen upozorio je da im neće dopustiti da blokiraju veletržnicu i parališu Pariz i okolinu.

Foto: Tanjug/AP

 

Oko 10.000 demonstranata i dalje drži više od 100 blokada u Francuskoj. Francuski premijer Gabrijel Atal ni tokom govora u utorak u Narodnoj skupštini nije uspeo da ubedi poljoprivrednike koji protestuju gotovo 15 dana da odustanu od blokada.

Ministar privrede Bruno Le Mer obećao je da će se Francuska angažovati da, tokom pregovora u Briselu, sporazum Evropske unije sa zemljama Merkosura (Brazil, Argentina, Urugvaj, Paragvaj) ne bude potpisan sve dok ne budu unete izmene.

Francuski poljoprivrednici posebno protestuju zbog tog sporazuma o slobodnoj trgovini koji omogućava uvoz jeftinih poljoprivrednih proizvoda iz Južne Amerike, koju smatraju nelojalnom konkurencijom.

Ostavite komentar