Vesti > Svet

DRAMA U KINI! Pojavila se NOVA INFEKCIJA? Žena PREMINULA od KOMBINOVANOG smrtonosnog gripa

Prijavila je simptome u obliku kašlja, bola u grudima i groznice

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

31/01/2024 > 10:15

podeli vest:

DRAMA U KINI! Pojavila se NOVA INFEKCIJA? Žena PREMINULA od KOMBINOVANOG smrtonosnog gripa
Foto: Pixabay.com


U Kini je zabeležen jedan smrtni slučaj od infekcije koja je izazvala kombinacija dva soja ptičijeg gripa H3N2 i H10N5, saopštila je kineska Nacionalna uprava za kontrolu i prevenciju bolesti, dodajući da je u pitanju prenos između vrsta, ali da je rizik od prenošenja sa čoveka na čoveka nizak.

Starija žena iz provincije Anhui, koja je imala pridružene bolesti, prijavila je da je razvila kašalj, bol u grudima, groznicu i druge simptome 30. novembra, a preminula je nešto više od dve nedelje kasnije, 16. decembra, navodi se u saopštenju kineske Nacionalne uprave za kontrolu i prevenciju bolesti.

Testiranje bliskih kontakata 63-godišnje žene bili su negativni, stoji u saopštenju u kome se dodaje da drugi slučajevi obolelih od pomenute kombinacije sojeva ptičjeg gripa nisu prijavljeni.

Analiza sekvence čitavog genoma virusa pokazala je da je virus H10N5 ptičijeg porekla i da nema sposobnost da efektivno zarazi ljude, rekla je agencija. Zabeleženi smrtni slučaj, prema rečima kineske Nacionalne uprave za kontrolu i prevenciju bolesti, predstavlja redak prenos virusa među vrstama, sa ptice na čoveka.

Rizik da virus zarazi ljude je nizak, dodaje agencija. Kina ima veliku populaciju uzgajanih i divljih ptica različitih vrsta, koje, kako prenosi Rojters, predstavlja idealno okruženje za viruse ptica da se mešaju i mutiraju.

Ostavite komentar