Vesti > Svet

Šef BRITANSKE VOJSKE najavio PRIPREMU ZA RAT sa RUSIJOM! Treba razmišljati o obaveznom VOJNOM ROKU

Britanska vlada odgovorila je na ovakav poziv šefa britanske vojske, te navela da tako nešto nije u planu

Izvor: K1info/euronews.rs

27/01/2024 > 13:50

podeli vest:

Šef BRITANSKE VOJSKE najavio PRIPREMU ZA RAT sa RUSIJOM! Treba razmišljati o obaveznom VOJNOM ROKU
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i vojska Srbije/bs


General i šef britanske vojske, ser Patrik Sanders upozorio je građane Velike Britanije da budu spremni za rat poput velikih sukoba 20. veka – i da će možda i sami biti mobilisani.

Govoreći na Međunarodnoj izložbi oklopnih vozila u Londonu, general Sanders rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu predznak stvari koje dolaze, upozoravajući da se lekcije iz prethodnih ratova moraju zapamtiti pre nego što bude prekasno.

- Naši prethodnici nisu uspeli da shvate implikacije takozvane julske krize 1914. i upali su u najstrašniji rat. Ne možemo sebi priuštiti da napravimo istu grešku danas. Ukrajina je zaista važna - rekao je on, prenosi Euronews.

Ono što je najvažnije, general Sanders je insistirao na tome da se potencijalne razmere sukoba u godinama koje dolaze ne smeju potceniti.

 

- Ovaj rat nije samo o crnom tlu Donbasa, niti o ponovnom uspostavljanju ruske imperije, već o tome da se politički, psihološki i simbolički porazi naš sistem i način života. Kako ćemo odgovoriti kao predratna generacija odjeknuće kroz istoriju. Ukrajinska hrabrost za sada nam kupuje vreme - rekao je on.

General je takođe pozvao na skoro udvostručenje britanske vojske. On navodi da bi trebalo razmišljati o obaveznom vojnom roku i da bi se na taj način rešila "dugoročna kriza regrutovanja", jer se broj pripadnika u vojsci Velike Britanije s godinama smanjio, a deo i zbog toga što britanske snage učestvuju u raznim misijama u inostranstvu.

Međutim, on je takođe rekao da iako je tradicionalna mobilizacija važna, danas britanski građani moraju biti spremni - ako ne za punu regrutaciju, onda za nivo građanske mobilizacije kakva u zapadnoj Evropi nije viđena od 1945. godine.

Ipak, britanska vlada odgovorila je na ovakav poziv šefa britanske vojske, te navela da tako nešto nije u planu, prenosi Euronews.

 

Ostavite komentar