Vesti > Svet

EU zapretila Kini! Šalje inspektore proizvođača električnih automobila - DOSTA JE SUBVENCIJA

Jedan izvor je rekao da su istražitelji stigli u Kinu, dok je drugi rekao da su posete zakazane za januar i februar

Izvor: K1info/index.hr

14/01/2024 > 22:47

podeli vest:

EU zapretila Kini! Šalje inspektore proizvođača električnih automobila - DOSTA JE SUBVENCIJA
Foto: Freepik.com


Evropska komisija se priprema da pošalje inspektore grupi kineskih proizvođača električnih automobila u narednim nedeljama u okviru istrage o mogućim državnim subvencijama, rekle su tri osobe upoznate sa tim.

Inspektori će posetiti BID, Geeli i SAIC, rekla su dva izvora. Inspekcija neće obuhvatiti nekineske brendove koji se proizvode u Kini, kao što su Tesla, Reno i BMV, napomenuo je jedan od njih. Komisija je u oktobru otvorila istragu kako bi utvrdila da li su kineski proizvođači jeftinijih električnih vozila u prednosti u odnosu na evropsku konkurenciju zahvaljujući vladinim subvencijama. Kina je istragu nazvala protekcionističkom.

Evropska komisija, kinesko ministarstvo trgovine, BID i SAIC nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar informacija o inspekcijama. Geeli je odbio da komentariše, ali je ponovio svoju oktobarsku izjavu da poštuje sve propise i podržava jednaku konkurenciju na globalnom nivou.

Jedan izvor je rekao da su istražitelji stigli u Kinu, dok je drugi rekao da su posete zakazane za januar i februar.

Inspektori će na licu mesta proveriti verodostojnost odgovora proizvođača na upitnike koje im je poslala Komisija, rekao je jedan od izvora. U dokumentima EK se navodi da je istraga u "početnoj fazi" i da su "verifikacione posete" planirane do 11. aprila.

Izvori su tražili da ne budu imenovani, jer su detalji posete poverljivi. Udeo kineskih vozila na tržištu električnih vozila Evropske unije dostigao je osam odsto i mogao bi se skoro udvostručiti do 2025. godine, jer su obično do 20 odsto jeftiniji od modela proizvedenih u EU.

Foto: Pixabay.com

 

U oktobru je kineski Grejt Vol motor saopštio da je prvi u grupi proizvođača koji je poslao odgovore na upitnik u vezi sa istragom o evropskim subvencijama.

Kineski proizvođači električnih vozila, od lidera na tržištu BID-a do njegovih manjih rivala Kspeng i Ni, ubrzano se šire na prekomorska tržišta suočeni sa sve žešćom konkurencijom kod kuće. Mnogi su prodaju u Evropi postavili kao prioritet.

Kina je prošle godine pretekla Japan i sela na prvo mesto svetske liste izvoznika sa 5,26 miliona isporučenih vozila, vrednih oko 102 milijarde dolara, objavila je ove nedelje Kineska automobilska asocijacija.

Ostavite komentar