Vesti > Svet

Vojska objavila PRETEĆE SNIMKE! Ovo je TEŽAK UDARAC za Kinu, svet čeka reakciju

Laj Čing-te je novi predsdenik Tajvana, dužnost preuzima 20. maja i da se suoči sa teškim mandatom

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

14/01/2024 > 15:16

podeli vest:

Vojska objavila PRETEĆE SNIMKE! Ovo je TEŽAK UDARAC za Kinu, svet čeka reakciju
Foto: Tanjug/AP Photo


Novi tajvanski predsednik Laj Čing-te mogao bi da se suoči sa teškim četvorogodišnjim mandatom bez parlamentarne većine, dok opozicija želi da ponovo pokrene problematični trgovinski sporazum sa Kinom i stalno prisutnu pretnju vojnom akcijom Pekinga, britanska novinska agencija Rojters piše.

Tajvanski potpredsednik Laj, iz vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP), pobedio je na jučerašnjim predsedničkim izborima sa velikom razlikom, doduše sa manje od polovine glasova, ali je njegova stranka izgubila kontrolu nad parlamentom, na koji će Laj morati da se osloni da donese zakone i budžeta .

Laj preuzima dužnost 20. maja. Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Dželi Hedli i bivši zamenik državnog sekretara Džejms B. Stajnberg doputovaće u Tajpej na postizborne sastanke sa tajvanskim političarima, saopštila je američka misija u Tajpeju.

Kina je pre izbora Laja nazvala opasnim separatistom. Kina je odmah istakla da je većina glasača glasala protiv njega, a njena Kancelarija za poslove sa Tajvanom je saopštila da DPP ne može predstavljati glavno javno mnjenje na Tajvanu.

Lin Fei-fan, bivši zamenik generalnog sekretara DPP-a, koji je sada viši član istraživačkog centra stranke, rekao je za Rojters da je "prilično zabrinut" da bi nova vlada mogla imati "veoma teške" četiri godine, posebno po pitanjima u vezi sa Kinom.

On je rekao da bi opozicioni poslanici, koji zajedno čine zakonodavnu većinu, mogli da pojačaju svoje veze sa Kinom i da se založe za ponovno pokretanje kontroverznog sporazuma o trgovini uslugama koji je Tajvan ukinuo pre deceniju nakon masovnih protesta. „To je ono što nas brine“, rekao je on. „Lokalna vlast i parlament bi mogli da udruže snage kako bi izvršili pritisak na centralnu vlast.

Foto: Youtube PrintScreen/CNA

 

I glavna tajvanska opoziciona stranka Kuomintang (KMT) i mala Tajvanska narodna partija (TPP) vodile su kampanju za ponovno pokretanje sporazuma o trgovini uslugama. Ni jedni ni drugi još nisu objavili da li će raditi zajedno u parlamentu, iako je predsednik TPP-a Ko Ven-je rekao u subotu da će igrati ulogu "vitalne manjine". Poraženi kandidat KMT-a Hou Ju-ih nije direktno odgovorio na pitanje o udruživanju dve stranke u nedelju, rekavši samo da opozicione stranke imaju odgovornost da budu opozicione stranke.

Kina odbija razgovore

Kina je odbila Laijeve pozive na razgovore. Lai i njegova stranka odbacuju kinesko pravo na Tajvan i kažu da samo tajvanski narod može odlučiti o svojoj budućnosti.

Hu Ksiđin, bivši urednik kineskog lista Global Times koji ima veliku podršku države, koji je i dalje istaknuti kineski komentator, napisao je na društvenim mrežama da je irelevantno za koga su Tajvanci glasali kada je u pitanju konačno stavljanje ostrva pod kinesku kontrolu.

- Ovde se već oseća moć kopnene Kine, a evidentna je i volja 1,4 milijarde ljudi da se završi ponovno ujedinjenje zemlje. Ko pobedi na lokalnim izborima na Tajvanu nikako nije najvažnija stvar - napisao je on.

Kina je glasanje opisala kao izbor između rata i mira i upozorila birače da naprave "pravi izbor", ali nije navela kandidata kojeg želi da podrže. Lai I-chung, predsednik istraživačkog centra Prospect Foundation sa sedištem u Tajpeju, rekao je da Kina pokušava da opravda svoj pristup Tajvanu tvrdnjom da je uspela da ukine parlamentarnu većinu DPP-a.

- Po mom mišljenju, to znači da će nastaviti sa svojim tvrdim odnosom prema Tajvanu. Verujem da neće odustati od pritiska Kine, tako da će situacija biti napeta, ali ne mislim da će dovesti do sukoba. Naravno, Kina će sve otežati Vilijamu Laiju - rekao je, koristeći Lajevo englesko ime.

Kina je u proteklih godinu i po dana organizovala dve runde velikih vojnih vežbi oko Tajvana i njene snage redovno deluju u Tajvanskom moreuzu. Takođe je ograničio trgovinu i prouzrokovao povećanje cena u trgovini sa Tajvanom. DPP je sve ovo nazvao mešanjem u izbore. Kina kaže da su navodi o mešanju u izbore bili "prljavi trikovi" DPP-a da dobije glasove.

Foto: Tanjug/AP Photo

 

Prava reakcija se očekuje u maju. Vojska je objavila preteće video snimke.

Su Cu-jun, naučni saradnik Instituta za istraživanje nacionalne odbrane i bezbednosti, tajvanskog vojnog istraživačkog centra, rekao je da ne očekuje nikakvu vojnu akciju od kineskog predsednika Si Đinpinga u narednim mesecima. „Oni će gledati šta Lai Ching-te radi pre svoje inauguracije u maju“, rekao je Su. „Komunistička partija Kine je superrealistična. Ono što ne može da podnese je politički rizik.

Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile kako bi Tajvan, koji naziva „svetom“ kineskom teritorijom, stavila pod svoju kontrolu. Viktor Gao, profesor na Univerzitetu Soočov u Kini, rekao je da 60 odsto glasača nije podržalo Laija i da je KMT osvojio više mesta u parlamentu, što znači da izbori nisu izazvali oluju.

- Veoma je jasno da Kina ima neograničeno strpljenje u promovisanju mirnog ponovnog ujedinjenja i nulte tolerancije za sve napore koji vode ka nezavisnosti Tajvana - rekao je on.

Kineska vojska tek treba da komentariše izbore

U nedelju je kineska komanda istočnog sektora, koja je odgovorna za područje oko Tajvana, na svom VeChat nalogu prikazala snimak raketnih čamaca koji izvode vežbe gađanja, ali nije navela gde. Jedan od prethodnika ovih brodova, kako se navodi, učestvovao je u bici između kineske i tajvanske mornarice avgusta 1965. godine, u kojoj je Kina odnela pobedu. „Snage su danas nasledile crvene gene hrabrosti i da se dobro bore“, dodaje se.

Ako izbije rat, ceo svet će osetiti posledice

- Ovi izbori označavaju promenu u rukovodstvu u vreme kada su tenzije između dve strane moreuza visoke, a održavanje stabilnosti postalo veći izazov - rekla je Amanda Hsiao, viša kineska analitičarka Međunarodne krizne grupe.

Peking otvoreno mrzi DPP i Laija, koji je sebe jednom opisao kao „praktičnog radnika za nezavisnost Tajvana“. Iako je ublažio svoju poziciju u korist statusa kvo, Peking je nastavio da ga proziva kao opasnog separatistu. Pobeda Laija bi mogla brzo da dovede do povećanog ekonomskog ili vojnog pritiska Kine.

Foto: Tanjug/AP Photo

 

- U bliskoj budućnosti, verovatno ćemo videti kako Peking pokušava da iskoristi maksimalni pritisak da odredi uslove za naredne četiri godine pregovora između dve strane moreuza - rekao je Ven-ti Sung, tajvanski saradnik Globalnog atlantskog saveta.

To bi moglo uključivati intenzivnu diplomatsku retoriku koja kritikuje administraciju DPP-a, ekonomske sankcije protiv izvoza, kao i veću upotrebu vojnih oruđa u zonama sive zone kao način da se istakne nezadovoljstvo Pekinga rekao je on.

Kina bi takođe mogla da pripremi snažniji odgovor za kasniji datum kada Lai u maju održi inauguracioni govor koji nije u skladu sa zahtevima Pekinga, kaže Sjao. Svet će pratiti nivo eskalacije.

 

Ostavite komentar