Vesti > Svet

LOŠE VESTI za Zapad! Indija se okreće Vladimiru Putinu

Ova zemlja je ranije bila oprezna u pogledu uspostavljanja percepcije sveta o svom usklađivanju sa izolovanom Moskvom

Izvor: K1info/Tanjug

14/01/2024 > 13:23

podeli vest:

LOŠE VESTI za Zapad! Indija se okreće Vladimiru Putinu
Foto: Tanjug/AP


Značajan deo zapadnih spoljnopolitičkih posmatrača, kao i pojedinih visokih zvaničnika, na primer administracije SAD, ocenjuje da je tokom sastanka indijskog ministra spoljnih poslova Subrahmaniama Jaishankara i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova, koji je održan u Moskvi. 27. decembra 2023. godine došlo je do značajnog proboja u odnosima dve zemlje, odnosno zaokreta Indije ka odlučnijoj i eksplicitnijoj politici saradnje sa Ruskom Federacijom. I to posle dve godine balansiranja između Zapada i Istoka, u želji da vrata budu otvorena obema stranama.

Oprez Indije prema Rusiji na početku ukrajinske krize

Uprkos održavanju neutralnosti u vezi sa sukobom u Ukrajini i nastojanju da brzo proširi trgovinu sa Rusijom, Indija je bila oprezna u pogledu uspostavljanja percepcije sveta o svom usklađivanju sa izolovanom Moskvom. Posledica takvog pozicioniranja je pauza u godišnjim bilateralnim susretima premijera Narendre Modija i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Prema dobro obaveštenim diplomatskim izvorima i analizama vrhunskih insajdera u indijskoj administraciji, premijer Modi je vešto izbegavao godišnje konsultacije sa ruskim predsednikom krajem decembra 2022. godine i početkom januara 2023. godine zbog njegove otvorene pretnje da će upotrebiti nuklearno oružje ako bude bilo kakvog mešanja. sa stranama u rusko-ukrajinskom sukobu.

Važno je napomenuti da su u poslednje dve decenije Ruska Federacija i Indija održale ukupno 21 samit, a pomenuti prekid je bio značajan signal o poziciji Indije u međunarodnim odnosima. I ne samo Rusima, već i Bajdenskoj administraciji i njegovim saveznicima preko Atlantika. Bez sumnje, Zapad je bio veoma zadovoljan razvojem događaja.

Izbegavanje Putina

Takođe, Indija se odlučila za virtuelni (online) samit Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) prošle godine upravo da bi izbegla da ugosti Putina u Nju Delhiju. Ništa bolja situacija za rusku administraciju i njenog prvog čoveka nije stvorena ni tokom samita lidera grupe zemalja G-20 (predstavnici devetnaest najvećih svetskih ekonomija plus predstavnici Evropske unije i Afričke unije), koji se održao 9. i 10. septembra 2023. godine.

Indija je uspela da zgodno izbegne dolazak Putina, koga je u Nju Delhiju predstavljao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. U saopštenju za javnost, premijer Modi je izrazio razumevanje odluke Rusije da pošalje prvog čoveka svoje diplomatije na samit G-20 i zahvalio predsedniku Putinu što je podržao niz inicijativa zvaničnog Delhija dok je predsedavao grupom.

Foto: Tanjug/AP

 
Rat u Gazi je sve promenio

Užasan i nekontrolisan odgovor Izraela u Pojasu Gaze na brutalni terorizam Hamasa i američku bezuslovnu podršku jevrejskoj državi bez ikakvih ograničenja u osnovi su promenili stavove zvaničnog Delhija. Prema indijskim zvaničnicima, američko licemerje je razvodnilo moralnu vertikalu Bajdenove administracije.

Pre svega, to se odnosi na prošlomesečno glasanje Generalne skupštine UN, kada je velika većina zemalja glasala za hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze. Protiv je bilo samo 10 zemalja, uključujući SAD i Izrael. Takođe, u Savetu bezbednosti UN Amerikanci su morali da pribegnu vetu kako bi poništili gotovo jednoglasnu rezoluciju o okončanju izraelske vojne kampanje.

Očigledna trenutna izolacija zvaničnog Vašingtona zbog njegove beskompromisne politike u izraelsko-palestinskom sukobu uslovila je mnogo otvoreniju, kritički bi se moglo reći direktniju, retoriku iz Nju Delhija, koju su kreatori spoljnobezbednosne agende na Zapadu želeli. izbegavati po svaku cenu.

Raspored razgovora sa Lavrovom

Kada je ministar Džajšankar otišao u Moskvu 2022. godine da se sastane sa ruskim partnerima, glavni deo razgovora bio je rezervisan i fokusiran na trgovinske odnose dve zemlje. Indija je želela da iskoristi priliku i potpiše ugovore vezane za uvoz ruske sirove nafte po sniženim cenama. Međutim, tokom bilateralnih razgovora od pre dvadesetak dana, dnevni red je nekoliko puta proširen, na veliko zadovoljstvo Kremlja.

Saglasnost i po drugim pitanjima

Napredak u razumevanju između dve zemlje postignut je i u vezi sa drugim važnim pitanjima. Rat u Ukrajini je, prema američkim obaveštajnim izvorima, u jednom trenutku čak doveo do toga da je indijsko Ministarstvo odbrane, koje je tokom svoje duge istorije tehničku opremu svojih oružanih snaga zasnivalo najvećim delom na savremenom ruskom naoružanju, preispitalo svoje strategija odbrambene politike.

Zbog nepovoljnog razvoja događaja na frontu, gubitaka vojne opreme i paralizirajućih kolektivnih sankcija Zapada, Ruska Federacija je počela da ponižava kupovinu naoružanja od Indije, nekadašnjeg glavnog naručioca. Ovo je dodalo veliku zabrinutost u Nju Delhiju oko pouzdanosti Rusije kao dobavljača i nateralo vojne stratege da počnu da razmišljaju o alternativama.

Foto: Tanjug/AP Photo/Russian Foreign Ministry Press Service

 
Amerikanci su zabrinuti

Za zvanični Delhi ovo bi moglo biti značajan dobitak. U svojoj agendi vojno-tehnološkog napretka, odnosno pokušaju stvaranja domaćeg oružja, kojim bi se takmičila sa glavnim regionalnim rivalima kao što su Kina i Pakistan, Indija se dugo nadala zajedničkom razvojnom partnerstvu sa Zapadom, posebno sa Sjedinjenim Državama. Međutim, napredak u pregovorima i sporazumima između dve strane godinama je ometan iz različitih razloga, pre svega zbog regulatornih prepreka i specifičnosti industrijske proizvodnje u SAD.

Ako bi Rusija i Indija sada stvarno operacionalizovali sporazum i počele da razvijaju zajedničku vojnu tehnologiju, to bi samo dodatno udaljilo zvanični Vašington i zvanični Delhi i učinilo njihovo partnerstvo objektivno nedostižnim.

Imajući u vidu trenutni nivo odnosa sa Kinom, a posebno sa Ruskom Federacijom, gde se obe zemlje u nizu vladinih dokumenata tretiraju kao najveća pretnja američkoj bezbednosti, potpuno je jasno da indijsko-američka saradnja u oblasti naoružanja proizvodnja bi mogla da dovede do gubitka poslovnih tajni i prelivanja vojno-tehnološkog znanja, koje bi preko Indije moglo da završi u ruskim ili kineskim rukama, što Amerikanci ni po koju cenu neće dozvoliti.

Indija se, međutim, okreće Putinu

Na svojevrsnoj geopolitičkoj klackalici, na kojoj je balansirala spoljnopolitička agenda Nju Delhija u poslednjih nekoliko godina, postojali su, prema dobro obaveštenim posmatračima, dovoljno utemeljeni i jaki razlozi da preovladaju na strani Sjedinjenih Država. i njenih saveznika, ali i na strani Putinove Rusije.

Odnosi sa Vašingtonom, pored poslovičnog nepoverenja i periodičnih tenzija, dodatno su se pogoršali poslednjih meseci nakon što je Bajdenova administracija optužila zvaničnika indijske vlade da je upravljao zaverom za ubistvo vođe separatističkog pokreta Sika, koji živi u SAD. Iz tog razloga, američki predsednik je odbio poziv da otputuje u Nju Delhi na indijsku paradu povodom Dana Republike.

S druge strane, i pored nekih otvorenih pitanja, kako je naglasio prvi čovek indijske diplomatije, ministar Džaišankar, "nema mnogo razloga za iritaciju kada se razmatra odnos sa Ruskom Federacijom". "Naprotiv, odnos sa Rusijom je uvek bio u interesu Indije".

Foto: Tanjug

 

Pomenuta izjava pokazuje da se Indija, kao zemlja sa najvećom populacijom na planeti (od juna 2023. zvanično prestigla Kinu sa 1.428.627.663 stanovnika) i jedna od najdinamičnijih, brzorastućih ekonomija na svetu, izgleda relativizovala i svesno ignorisao Putinovo flagrantno kršenje međunarodnih prava invazijom na Ukrajinu, suverenu i međunarodno priznatu državu, punopravnu članicu UN, u korist interesa strateške saradnje sa agresorom.

U donošenju takve odluke mnogo joj je pomoglo neshvatljivo licemerje Bajdenove administracije prilikom razmatranja sukoba u Pojasu Gaze. Stoga se međunarodni odnosi nastavljaju razvijati po principima političkog egoizma i nepoštovanja međunarodnog prava. Ostaje da se vidi ko će, posle Ukrajine i palestinskih i izraelskih civila, platiti cenu ovakvog ponašanja glavnih aktera međunarodne zajednice.

 

Ostavite komentar