Vesti > Svet

Isplivali detalji o luksuzu iza REŠETAKA kojim su okruženi KRIMINALCI u Ekvadoru: STANJE U ZATVORIMA kao u filmu

Vanredno stanje koje je uveo predsednik Danijel Noboa, kao i policijski čas od 23 do 05 ujutru dozvoljava mu da pošalje i vojsku u zatvore

Izvor: K1info/Tanjug

10/01/2024 > 17:41

podeli vest:

Isplivali detalji o luksuzu iza REŠETAKA kojim su okruženi KRIMINALCI u Ekvadoru: STANJE U ZATVORIMA kao u filmu
Foto: Tanjug/AP


U Ekvadoru je, posle bekstva iz zatvora ozloglašenog vođe narko bande "Los Čoneros" Adolfa Masijasa Viljamara zvanog "Fito", došlo do nereda u šest zatvora u toj zemlji.

Prema pisanju BBC-a mnoga zatvorska krila u kojima se nalaze najozloglašeniji članovi ekvadorskih bandi, ne kontroliše država, čuvari ili bezbednosne snage, već sami zatvorenici, a pojedinačne ćelije mogu da se iznajme od zatvorenika koji vode krilo.

Može se poručiti hrana, piće, kao da su na slobodi

Takođe hrana, piće i lekovi se krijumčare u zatvor i mogu da se kupe i od nadležnih.

Štaviše, prenosi britanski portal, na osnovu video snimka Fitove ćerke, koji je objavljen još u septembru, vidi se Fito kako se opušta sa drugim zatvorenicima, kao i njegova zatvorska ćelija ukrašena raskošnim muralima i sa sopstvenom tuš kabinom.

Bande kontrolišu zatvorska krila 

Osim bande koju predvodi Fito, i druge bande kontrolišu zatvorska krila u zatvorima, a zaraćene strane su ponekad odvojene samo bodljikavom žicom.

Navodi se da bilo kakva promena u ravnoteži moći između bandi - ili čak borba za vlast unutar bande, može da postane smrtonosna u skučenom i prenaseljenom prostoru.

To je postalo jasno kada je ubistvo prethodnog vođe Los Čonerosa, Horhea Luisa Zambrana 2020. godine, dovelo do podele u bandi, a njeni izdanci su se ubrzo pretvorili u smrtne neprijatelje bivših drugova.

U februaru 2021. godine došlo je do istovremene tuče u četiri zatvora između suparničkih frakcija i tom prilikom je ubijeno 79 zatvorenika.

Iako je broj mrtvih u to vreme bio šokantan, prevaziđen je kasnije te godine kada su 123 zatvorenika ubijena u tuči bandi u zatvoru Litoral, koji je deo istog kompleksa u Gvajakilu iz kojeg je Fito pobegao.


U intervjuu koji je Fito dao 2021. godine, on je upozorio da bi pokušaji da se on ili drugi vođe bandi premeste u La Roku pokrenuli scenario "nereda u svim zatvorima".

Prema Globalnom izveštaju Ujedinjenih nacija o kokainu 2023, proizvodnja kokaina je nedavno dostigla rekordan nivo, a bande koje se bave krijumčarenjem takođe su postale internacionalnije.

Posle 2016. Ekvador sve popularniji kod narko kartela

Meksički narko karteli i kriminalne grupe sa Balkana stekli su uporište u Južnoj Americi nakon što je pobunjenička grupa Farc, koja je kontrolisala mnoge krijumčarske rute u Kolumbiji, demobilisana u okviru mirovnog sporazuma potpisanog 2016. godine.

Ove transnacionalne kriminalne grupe želele su da istraže nove načine za transport kokaina proizvedenog u Kolumbiji do kupaca u Evropi i Sjedinjenim Državama, a Ekvador je sa svojim velikim lukama na pacifičkoj obali i ograničenim iskustvima u obračunu sa kriminalnim bandama ubrzo postao privlačna tranzitna zemlja za njihove pošiljke droge.

Vanredno stanje koje je uveo ekvadorski predsednik Danijel Noboa, kao i policijski čas od 23 do 05 ujutru dozvoljava predsedniku da šalje vojnike u zatvore da bi uspostavio red, a takođe može da ih rasporedi širom zemlje kako bi pomogao policiji u njihovim zadacima.

Foto: Tanjug/AP

 

Policija može zaustaviti ljude na ulicama kako bi ih pretražila u potrazi za oružjem, a takođe ima moć da izvrši pretrese u domovima ljudi ako posumnja da je oružje ili eksploziv sakriven u njima.

Vanredno stanje izazvalo je momentalnu reakciju bandi koje su poručile predsedniku "objavili ste rat, rat ćete dobiti".

Nakon napada u televizijskom studiju Noboa je proglasio i "oružani unutrašnji sukob" i naredio oružanim snagama da "neutrališu" bande koje stoje iza nasilja. 

Takođe je objavio spisak od 22 bande za koje je rekao da će se sada smatrati "terorističkim organizacijama".

Kako će se suočiti sa zatvorskim nasiljem koje se sada prelilo na ulice glavnih gradova Ekvadora je ogroman test za Nobou, koji je na funkciji tek dva meseca, zaključuje BBC.

 

Ostavite komentar