Vesti > Svet

Potpuna PARALIZA NEMAČKE: KOLAPS u saobraćaju, MAŠINOVOĐE stupile u ŠTRAJK, poljoprivrednici nastavljaju još JAČE

Mašinovođe su štrajk započele jutros u 2.00 sata, a planirano je da on traje do petka uveče

Izvor: K1info/Tanjug

10/01/2024 > 16:15

podeli vest:

Potpuna PARALIZA NEMAČKE: KOLAPS u saobraćaju, MAŠINOVOĐE stupile u ŠTRAJK, poljoprivrednici nastavljaju još JAČE
Foto: Tanjug/AP


Stotine hiljada ljudi suočava se danas sa otkazivanjem vozova i haosom u saobraćaju širom Nemačke, pošto je jutros počeo trodnevni štrajk mašinovođa, dok i dalje traju protesti poljoprivrednika protiv planiranog ukidanja subvencija na gorivo. 

Na štrajk mašinovođa pozvao je sindikat GDL nakon što su propali pregovori o povećanju plata i smanjenju radnog vremena sa operaterom Dojče ban.

Učesnici protesta traže smanjenje radnog vremena sa 38 na 35 sati nedeljno, povišice od 555 evra mesečno i jednokratni inflacijski kompenzacioni bonus od 3.000 evra. 

Foto: Tanjug/AP

 

Mašinovođe su štrajk započele jutros u 2.00 sata, a planirano je da on traje do petka uveče, dok su teretni radnici prekinuli sinoć rad u 18.00 časova.

Učesnici protesta okupili su se u gradovima širom Nemačke, uključujući u Ahenu, gde se oko 20.00 članova sindikata GDL okupilo ispred glavne železničke stanice u tom gradu, javlja dopisnik Tanjuga sa lica mesta. 

Tokom štrajka, znatno će biti smanjenje usluge železnica, zbog čega će milioni putnika morati da otkažu svoja putovanja ili nađu alternativne načine da stignu do svojih odredišta, navodi Dojče vele. 

Dojče ban saopštio je da je stupio na snagu plan za vanredne situacije, koji uključuje veoma ograničen broj vozova u međugradsokm, regionalnom i gradskom saobraćaju, prenosi Bild. 

Kompanija je najavila da će se za raspoloživa putovanja koristiti duži vozovi kako bi se primio što veći broj ljudi.
U međuvremenu, nastavljaju se protesti poljoprivrednika protiv planova nemačke vlade da ukine subvencije na gorivo, koji prave dodatni problem u saobraćaju. 

Šef nemačkog Udruženja poljoprivrednika (DBV), Joakim Rukvid, obećao je da će danas pojačati proteste, nakon što su konvoji traktora i kamiona blokirali puteve širom zemlje ranije ove nedelje.

U Augzburgu u Bavarskoj poljoprivrednici su demonstrirali sa više od 1.000 traktora, dok se u Majncu okupilo nekoliko stotina poljoprivrednika ispred parlamenta pokrajine Rajna-Palatinat. 

Stotine farmera, sa svojim traktorima, jutros je bilo na putu za Drezden kako bi učestvovali u demonstracijama. 

Do štrajkova i protesta došlo je u trenutku kada se koaliciona vlada nemačkog kancelara Olafa Šolc suočava sa velikim izazovima da progura budžet za 2024. godinu. 
 

Ostavite komentar