Vesti > Svet

NAPADAČI UPALI U PROGRAM UŽIVO I OTELI VODITELJE: Drama u Ekvadoru (VIDEO)

Agenti su uhapsili dve osobe zbog posedovanja eksploziva i kao osumnjičene za najmanje jedan od napada

Autor: K1info/Vašington post

09/01/2024 > 21:32

podeli vest:

NAPADAČI UPALI U PROGRAM UŽIVO I OTELI VODITELJE: Drama u Ekvadoru (VIDEO)
Foto: Tanjug/AP


Grupa naoružanih ljudi upala je u uživo program televizijskog kanala u Ekvadoru i otela voditelje!

Muškarci prekrivenih lica upali su na set TV mreže TC u lučkom gradu Gvajakilu i vikali da imaju bombe dok su se u pozadini čuli zvuci slični pucnjavi.

Ekvador je potresen nizom napada uključujući eksplozije i otmicu nekoliko policajaca nakon što je vlada uvela vanredno stanje nakon bekstva moćnog vođe bande iz zatvora.

 

 

Policija je saopštila da su četvorica policajaca kidnapovana u ponedeljak uveče i da se vode kao nestali, jedan je navodno otet u glavnom gradu Кitu, a tri u gradu Кevedo.

Agenti su uhapsili dve osobe zbog posedovanja eksploziva i kao osumnjičene za najmanje jedan od napada u toj južnoameričkoj zemlji.

Vlada nije saopštila koliko je napada ukupno registrovano, ali lokalni mediji su izvestili o nekoliko incidenata, zapaljena su vozila u mnogim gadovima, a ispred kuće predsednika suda u Kitu detonirana je eksplozivna naprava.

Vlasti nisu saopštile ko stoji iza napada i da li su incidenti deo orkestrirane akcije. Vlada je ranije optuživala članove glavnih narko-bandi za slične napade.

 

 

Vlasti Ekvadora izvestile su u nedelju da Adolfo Masijas, vođa bande Los Čoneros, nije bio u svojoj ćeliji u zatvoru niske bezbednosti. Tog dana je trebalo da bude prebačen u objekat maksimalne bezbednosti.

Tužioci su otvorili istragu i optužili dvojicu čuvara u vezi sa navodnim bekstvom, ali još nije utvrđeno da li je Masijas pobegao iz ustanove ili se možda krije u njoj.

Masijas je u februaru 2013. godine pobegao iz maksimalno obezbeđenog objekta, ali je uhvaćen nekoliko nedelja kasnije.

Predsednik Danijel Noboa je u ponedeljak proglasio nacionalno vanredno stanje na 60 dana dozvoljavajući vlastima da suspenduju prava i mobilišu vojsku na mestima kao što su zatvori. Vlada je takođe uvela policijski čas od 23 sata do pet ujutru.

 

 

Noboa je u poruci na Instagramu rekao da neće stati dok ne vrati mir svim Ekvadorcima i da je njegova vlada odlučila da se suprotstavi kriminalu.

Talas napada počeo je nekoliko sati nakon Noboine objave.

Ostavite komentar