Vesti > Svet

OVO SU FOTOGRAFIJE ŽRTAVA MASAKRA U PRAGU! Monstrum NASUMIČNO UBIJAO, u najvećem broju STUDENTKINJE

Češka je obeležila Dan žalosti za žrtvama pucnjave na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Kristina Jokić

23/12/2023 > 17:05

podeli vest:

OVO SU FOTOGRAFIJE ŽRTAVA MASAKRA U PRAGU! Monstrum NASUMIČNO UBIJAO, u najvećem broju STUDENTKINJE
Foto: Tanjug/AP Photo/Denes Erdos


Zastave na zgradama javnih ustanova spuštene su na pola koplja, a na njih su dodane crne trake. Premijer Petr Fiala pozvao je na minut ćutanja. Trgovci su rekli da će to poštovati. Mnogi predbožićni događaji su otkazani, a državna televizija je emitovala poseban program.

Student David Kozak otvorio je u četvrtak popodne vatru iz glavne zgrade Filozofskog fakulteta Karlovog univerziteta na Trgu Jana Palaha, ubivši 14 ljudi, a ranivši 25. Prema navodima tamošnje policije, napada se upucao. Veruje se da je ubio oca pre masovne pucnjave u centru Praga i da je pre nedelju dana ubio čoveka i njegovu ćerku.

Rešena misterija ubistva u šumi?

Najnoviji balistički nalazi ukazuju da je napadač David Kozak povezan sa ubistvom još dvoje ljudi u šumi u blizini Praga.

Portparol policije Jan Danek potvrdio je za iDNES.cz da se oružje korišćeno za ubistvo muškarca i bebe u šumi Klanovice poklapa sa onim u posedu napadača iz Praga. Danek dodaje da je masovni ubica koji je pucao na studente u Pragu vrlo verovatno ubio i dve osobe u šumi.

- Istraga je još u toku. Još ništa nije završeno. Ostaje da sačekamo konačne zaključke - rekao je portparol policije.

Žrtve birao nasumično?

- Što se tiče šume Klanovice, u ovom trenutku ne postoji apsolutno nikakva poznata veza sa ovim žrtvama, apsolutno nikakva poznata veza sa tom lokacijom. Trenutno sam uveren da su žrtve izabrane potpuno nasumično - rekao je načelnik policije Martin Vondrašek.

Među nastradalima studenti, sportisti, direktori...

U međuvremenu, izlazi sve više detalja o žrtvama masovnog ubice. Većina su bile studentkinje. 

Jedna od žrtava je direktorka Instituta za muzičke nauke Lenka Hlavkova.

Ubijena je i Lusi Špindlerova, studentkinja i urednica dnevnika Lidove novini. Treća žrtva je Magdalena Kristkova, studentkinja iz Roztoka koja je učila komunikologiju, a bila je usred predavanja kada je napadač uleteo.

Poginula je i dvadesetogodišnja atletičarka Klara Holcova koja je studirala arhivistiku i boemistiku na Karlovom univerzitetu.

Studentkinja Aneta Rihterova takođe je postala žrtva masovnog ubice. Njenu tragičnu smrt prijavilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Veličovka, čiji je član bila.

 

Ostavite komentar