Vesti > Svet

Na koji način je David UNEO ORUŽJE na fakultet u Pragu i izveo POKOLJ? Policija OTKRILA I IDENTITET ŽRTAVA

Prema rečima rektora univerziteta Milene Kraličkove, studenti obično dolaze na fakultet sa većim prtljagom

Izvor: K1info/telegraf.rs

22/12/2023 > 09:57

podeli vest:

Na koji način je David UNEO ORUŽJE na fakultet u Pragu i izveo POKOLJ? Policija OTKRILA I IDENTITET ŽRTAVA
Foto: AP Photo/Petr David Josek


David Kozak (24) ubica koji je počinio masakr na Filozofskom fakultetu u Pragu, verovatno je imao oružje u svom većem prtljagu kada je stigao u školsku zgradu.

Prema rečima rektora univerziteta Milene Kraličkove, studenti obično dolaze na fakultet sa većim prtljagom.

- Činjenica da studenti ulaze na fakultet čak i sa većim prtljagom je jednostavno uobičajena stvar. Zato što studenti iz cele Češke studiraju na Karlovom univerzitetu. Neposredno pred Božić, mnogi od njih idu na časove sa prtljagom, na primer - rekla je Kraličkova Češkoj televiziji u četvrtak.

Ona je dodala da je dobila informacije od policije da je napadač doneo oružje u velikom komadu prtljaga.

- Još uvek nisam potvrdila ove informacije, ali ga je verovatno doneo u većem prtljagu kada je došao na fakultet - rekla je ona.

Neovlivni server je preneo da je student koji je napao Filozofski fakultet ovog proleća registrovao sedam različitih vrsta oružja u kratkom vremenskom periodu - među njima automatsku pušku, sačmaricu i repetitorni pištolj. Ovo je verovatno koristio u pucnjavi.

Foto: AP Photo/Petr David Josek

 

Predsednik policije Martin Vondrašek primetio je u četvrtak da se u zgradi fakulteta nalazi ogroman arsenal oružja i municije. Prema njegovim rečima, da nije bilo brze intervencije policije, žrtava bi bilo višestruko više.

Kraličkova je u petak ujutro rekla Češkom radiju da će univerzitetske zgrade biti zatvorene u petak. O merama bezbednosti biće konsultovani dekani fakulteta.

Policija je saopštila da je preduzela mere predostrožnosti prema školama i drugim takozvanim mekim ciljevima posle pucnjave na univerzitetu. Za sada ne postoji konkretna pretnja.

Foto: AP Photo/Petr David Josek

 

U masakru na fakultetu ubijeno je najmanje 15 ljudi, uključujući i napadača, dok je 25 ljudi povređeno.

Sumnja se da je isti napadač odgovoran i za ubistvo muškarca i bebe iz Klanovičkih lesa.

Policija je od petka uzalud tragala za počiniocem ovog krivičnog dela.

Češka policija otkrila identitet 11 žrtava, napadač legalno posedovao oružje

Češka policija otkrila je identitet 11 od 14 žrtava pucnjave na Karlovom univerzitetu u Pragu i saopštila da je napadač, 24-godišnji student, legalno posedavo vatreno oružje i bio inspirisan sličnim događajima u inostranstvu.

Policija je objavila na platformi X da je preduzela preventivne mere predostrožnosti širom Češke usmerene na škole, bolnice, kulturne i sportske događaje, kao i da nema informacija o još jednoj konkretnoj pretnji.

Policija je navela da je tokom cele noći radila u zgradi Filozofskog fakulteta na Trgu Jana Palaha i da i dalje radi na utvrđivanju identiteta preostalih žrtava, objavila je češka agencija ČTK.

U okviru mera predostrožnosti na ulicama će biti i policajci sa dugim cevima, navela je policija.

Napadač je 24-godišnji student koji je legalno posedovao vatreno oružje i nije imao krivični dosije. Prema navodima policije, on je bio inspirisan sličnim slučajem u inostranstvu, a pucnjava je očigledno bila delo usamljenog naoružanog napadača.

Policija sumnja da je on možda odgovoran za ubistvo muškarca i bebe u Klanovicama krajem prošle nedelje. Prošle nedelje, 15. decembra, u Klanovicama je nepoznata osoba pucala i usmrtila 32-godišnjeg muškarca i njegovu dvomesečnu ćerku, međutim policija do danas nije pronašla osobu koja je odgovorna za dvostruko ubistvo.

 

Ostavite komentar