Vesti > Svet

Masovno ubistvo u POLICIJSKOJ STANICI u Iranu: Sunitska naoružana grupa preuzela ODGOVORNOST za napad

Stradalo je najmanje 11 policajaca

Autor: K1info/Al Džazira

15/12/2023 > 22:44

podeli vest:

Masovno ubistvo u POLICIJSKOJ STANICI u Iranu: Sunitska naoružana grupa preuzela ODGOVORNOST za napad
Foto: Pexels.com


Najmanje 11 iranskih pripadnika obezbeđenja ubijeno je u napadu na policijsku stanicu u jugoistočnoj pograničnoj provinciji Sistan-Belučestan, javila je državna televizija.

Alireza Marhamati, zamenik guvernera provincije, rekao je u petak da su visoki policijski službenici i vojnici ubijeni i povređeni u napadu u 2 sata ujutro (po lokalnom vremenu) u gradu Rask, oko 1.400 kilometara jugozapadno od prestonice Teheran.

Izvestan broj napadača je takođe ubijen u pucnjavi koja je usledila sa snagama bezbednosti, navodi državna televizija. Napad je bio jedan od najsmrtonosnijih u godinama u regionu blizu granice Irana sa Avganistanom i Pakistanom.

Džaiš al-Adl (Vojska pravde), sunitska naoružana grupa, preuzela je odgovornost za napad, javili su državni mediji. Džaiš al Adl je formiran 2012. godine i Iran je na crnoj listi "terorističke" grupe.

Nemiri su zahvatili osiromašenu provinciju Sistan-Belučestan zbog bandi koje krijumčare drogu, pobunjenika iz manjine Beluči i tvrdolinijaša sunitskih muslimana.

Slični napadi su se i ranije dešavali, uključujući i u julu kada su četiri policajca ubijena dok su patrolirala. Taj napad je usledio dve nedelje nakon što su dva policajca i četvorica napadača ubijena u pucnjavi u pokrajini, za koju je odgovornost preuzeo Džaiš al Adl.

U maju je pet iranskih graničara poginulo u sukobima sa naoružanom grupom u Saravanu, jugoistočno od Zahedana, glavnog grada provincije Sistan-Balučestan.

Državni mediji su tada objavili da je napad izvela "teroristička grupa koja je pokušavala da se infiltrira u zemlju", ali čiji su članovi "pobegli sa lica mesta nakon što su zadobili povrede".

 

 

 

 

Krajem maja, državna novinska agencija "IRNA" citirala je policijskog zvaničnika Kasema Rezaija koji je rekao da su "talibanske snage" pucale na iransku policijsku stanicu u Sistan-Balučestanu, regionu pogođenom sušom. Iran i Avganistan su u sukobu oko prava na vodu.

Zahedan, jedan od retkih gradova sa većinskim sunitskim stanovništvom u pretežno šiitskom Iranu, takođe je bio mesto višemesečnih smrtonosnih protesta koji su izbili u septembru prošle godine zbog navodnog silovanja tinejdžerke od strane policajca.

Džaiš al Adl i njegove pridružene grupe sa sedištem u Pakistanu optuženi su da su izvršili prekogranične napade na iranske snage.

Ostavite komentar