Vesti > Svet

ZVANIČNICI O ODLUCI EVROPSKOG SAVETA: ORBAN BESAN, Zelenski proglasio POBEDU, Šolc kaže da je JEDNA STVAR JASNA

Ovo je pobeda Ukrajine. Pobeda cele Evrope. Pobeda koja motiviše, inspiriše i jača, naveo je Zelenski

Izvor: K1info/Tanjug

14/12/2023 > 20:21

podeli vest:

ZVANIČNICI O ODLUCI EVROPSKOG SAVETA: ORBAN BESAN, Zelenski proglasio POBEDU, Šolc kaže da je JEDNA STVAR JASNA
Foto: AP Photo/Virginia Mayo)


Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel saopštio je da je pozvao telefonom lidere Ukrajine, Moldavije i Gruzije kako bi im čestitao na, kako je naveo, istorijskom zaokretu njihovih zemalja, sa današnjom odlukom Evropskog saveta. 

- Vaša budućnost leži u našoj evropskoj porodici - poručio je Mišel na društvenoj mreži X (Tviter). 

On je naveo da je pozvao predsednicu Moldavije Maju Sandu, ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i gruzijskog premijea Iraklija Garibašvilija, nakon što je Evropski savet doneo odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, i davanju statusa kandidata Gruziji. 

Foto: Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je sporazum lidera Evropske unije o otvaranju pregovora o članstvu sa Ukrajinom kao pobedu njegove zemlje i Evrope.

- Ovo je pobeda Ukrajine. Pobeda cele Evrope. Pobeda koja motiviše, inspiriše i jača - naveo je Zelenski u objavi na društvenoj platformi X.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je ranije saopštio da je Evropski savet odlučio danas da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, kao i da dodeli status kandidata Gruziji. 

Mišel se potom na kratko obratio novinarima u Briselu, a na pitanje kako su lideri EU uspeli da postignu odluku o Ukrajini, rekao je da se mnogo radilo na pripremi samita i da je bilo važno da se nijedna država članica ne usprotivi toj odluci. 

Foto: Tanjug printscreen

 

Mađarski premijer Viktor Orban napustio je prostoriju kada su lideri donosili odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom, potvrdila su trojica evropskih diplomata Gardijanu.

Ubrzo se i sam Orban oglasio putem Fejsbuka i ponovio da Ukrajina nije spremna da počne pristupne pregovore.

- Ali 26 država članica je bilo nepokolebljivo da ova odluka mora biti doneta, pa je Mađarska odlučila da, ako 26 njih tako odluči, onda oni treba da idu sopstvenim putem - naveo je Orban na svojoj Fejsbuk stranici. 

Prema njegovim rečima, Mađarska nije želela da učestvuje u toj lošoj odluci i stoga se danas sklonila.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je večeras da je dogovor evropskih lidera o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom "snažan znak podrške i perspektive" te zemlje i naglasio da Ukrajina i Moldavija pripadaju evropskoj porodici. 

- Jedna stvar je jasna: ove zemlje pripadaju evropskoj porodici - poručio je Šolc na društvenoj mreži X (Tviter) povodom odluke Evropskog saveta da započne pregovore o pristupanju sa Ukrajinom i Moldavijom.

Foto: Tanjug/Hina/Edvard Susak

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je večeras da je ključno to što je Evropski savet odlučio da pregovori sa BiH budu otvoreni kada ta zemlja ispuni sve kriterijume i ocenio da je to sjajan podsticaj za Savet ministara BiH i ohrabrujuća odluka. 

Plenković je novinarima potvrdio i da je mađarski premijer Viktor Orban izašao iz sale kada se donosila odluka o proširenju, a na pitanje da li je bio uzdržan, rekao je: "Ne, nije ga bilo". 

On je, kada je reč o BiH, rekao da je "ovaj put pozvana Evropska komisija da pripremi svoje izveštaje o napretku u martu sa ciljem donošenja formalne odluke" i ocenio da je to najviše što se moglo danas učiniti, naglasivši da se Hrvatska celo popodne borila za što bolji zaključak o BIH.

On smatra i da je to sjajan podsticaj za Savet ministara BiH, predsedavajuću Saveta ministara BiH Borjanu Krišto.



 

Ostavite komentar