Vesti > Svet

Pozdravljena odluka Izraela da otvori GRANICU prema Pojasu Gaze na prelazu Kerem Šalom

Humanitarna pomoć je preko potrebna palestinskoj enklavi, navodi SZO

Izvor: K1info/Tanjug

15/12/2023 > 20:31

podeli vest:

Pozdravljena odluka Izraela da otvori GRANICU prema Pojasu Gaze na prelazu Kerem Šalom
Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair


Sjedinjene Američke Države pozdravile su danas odluku Izraela da otvori granicu prema Pojasu Gaze na prelazu Kerem Šalom za potrebe dopremanja humanitarne pomoći, a tu vest podržala je i Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven rekao je danas da "pozdravlja tu značajnu odluku", o čemu je obavešten pre odlaska iz Izraela, koji je posetio prethodnih dana, preneo je Rojters.

SZO navodi da je dobro što je omogućen prelazak u Gazu preko Kerem Šaloma, ali ističe da je potrebno još mnogo rada kako bi osnovne medicinske zalihe stigle do bolnica u palestinskoj enklavi kojima su prekopotrebne.

Predstavnik SZO u Gazi dr Ričard Piperkorn rekao da postoje bolnice na severu enklave koje je teško dosegnuti, a još uvek im je neophodan osnovni sanitetski materijal.

- Kako možemo da budemo sigurni da ovi kamioni mogu da idu svuda po Gazi, ne samo na jugu, već i na severu - rekao je Piperkorn.

Prema saopštenju kancelarije Benjamina Netanjahua ranije danas Izrael je omogućio dostavljanje pomoći u Pojas Gaze preko prelaza Kerem Šalom, čime će ispuniti obećanje o dnevnom ulasku 200 kamiona s humanitarnom pomoći u Gazu, preneo je Rojters.

Prelaz Kerem Šalom, bio je zatvoren od 7. oktobra, kada je Hamas napao Izrael i otada je pomoć u Gazu stizala jedino preko prelaza Rafa, na granici s Egiptom, preko kojeg je, prema navodima Izraela, moglo da ulazi samo 100 kamiona dnevno, podseća britanska agencija.

 

Ostavite komentar