Vesti > Svet

DEMONSTRANT koji je nosio PALESTINSKU zastavu se ZAPALIO benzinom ispred KONZULATA Izraela u SAD

On je preživeo, ali je u teškom stanju i za sada nije indetifikovan

Izvor: K1info/Tanjug

02/12/2023 > 08:47

podeli vest:

DEMONSTRANT koji je nosio PALESTINSKU zastavu se ZAPALIO benzinom ispred KONZULATA Izraela u SAD
Foto: Tanjug/Jason Getz/Atlanta Journal-Constitution via AP

Demonstrant, koji je nosio palestinsku zastavu, zapalio se  ispred izraelskog konzulata u gradu Atlanti, u saveznoj američkoj državi Džordžiji, saopštile su vlasti.

U incidentu, za koji policija veruje da je predstavljao "čin ekstremnog političkog protesta", povređen je i čuvar, koji je pokušao da interveniše tokom incidenta.

Demonstrant, koji nije identifikovan, u teškom je stanju, pošto se zapalio koristeći benzin, rekao je šef policije Darin Širbaum. 
On je dodao da policija veruje da je zgrada izraelskog konzulata bezbedna i da ne vidi bilo kakvu pretnju.

- Verujemo da je to bio čin ekstremnog političkog protesta - naveo je on.

Zdravstveno stanje povređenog čuvara za sada nije poznato. Konzulat i izraelska ambasada u Vašingtonu za sada nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Izrael je u petak nastavio vojnu ofanzivu u Pojasu Gaze, nakon što su propali razgovori o produženju primirja sa Hamasom.

Ova zemlja je obećala da će uništiti Hamas nakon što je ta palestinska militantna grupa napala južni Izrael 7. oktobra. Prema podacima Izraela, prilikom napada Hamasa ubijeno je 1.200 ljudi, dok je Hamas uzeo 240 osoba kao taoce.

Sa druge strane, palestinski zvaničnici su saopštili da je više od 15.000 stanovnika Pojasa Gaze ubijeno tokom napada Izraela na tu palestinsku enklavu.

Sukob Izraela i Hamasa izazvao je stotine protesta i skupova širom SAD, kako u znak podrške Palestincima, tako i u znak podrške Izraelcima. 
 

Ostavite komentar