Vesti > Svet

UN i UNICEF upozoravaju: Nastavak NAPADA na GAZU je KATASTROFALAN, mora doći do TRAJNOG PREKIDA VATRE

Izraelska vojska jutros je saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju napada

Izvor: K1info/Tanjug

01/12/2023 > 13:06

podeli vest:

UN i UNICEF upozoravaju: Nastavak NAPADA na GAZU je KATASTROFALAN, mora doći do TRAJNOG PREKIDA VATRE
Foto: AP Photo/Mohammed Dahman


Ujedinjene nacije izrazile su danas žaljenje zbog nastavka izraelske vojne operacije u Gazi, opisujući situaciju kao katastrofalnu i pozivajući strane da obezbede trajni prekid vatre.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš napisao je na platformi X da žali zbog nastavka neprijateljstava i izrazio nadu da bi mogla biti uspostavljena nova pauza u sukobu Izraela sa Hamasom.

- Ponovni sukobi samo pokazuju koliko je važan prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći - istakao je Gutereš.
Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk izjavio je da je nastavak sukoba u Gazi katastrofalan.

Foto: AP Photo/Ariel Schalit

 

Tirk je pozvao sve strane i države koje imaju uticaj na njih da udvostruče napore da se odmah obezbedi prekid vatre, preneo je Reuters.

Apelujući na trajni prekid vatre, Unicef je saopštio da neangažovanje u vezi sa obustavljanjem sukoba u Pojasu Gaze predstavlja "odobrenje ubijanja dece". 

- Mora se primeniti trajni prekid vatre - rekao je portparol Unicefa Džejms Elder novinarima putem video linka iz Gaze.

Najmanje 54 Palestinca ubijena su danas u izraelskim napadima na Pojas Gaze od kada je isteklo sedmodnevno privremeno primirje, javio je palestinski zvanični radio.

Prethodno je Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo da je više od 30 Palestinaca ubijeno jutros, a da je na desetine ranjeno u izraelskim napadima u prva dva sata nakon isteka privremenog primirja.

Većina ubijenih su žene i deca, preneo je Reuters.

Izraelska vojska jutros je saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov

 

Izraelska vojska tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u šest sati po lokalnom vremenu.

Dečji fong Ujedinjenih nacija UNICEF apelovao je danas na uspostavljanje trajnog prekida vatre u Gazi, opisujući nedelovanje kao "odobrenje za ubijanje dece" nakon što je isteka jednonedeljnog primirja između Izraela i Hamasa.

- Trajni prekid vatre mora biti sproveden - rekao je novinarima Džejms Elder,
portparol UNICEF-a putem video veze iz Gaze, preneo je Rojters.

Izostanak delovanja je u svojoj srži odobravanje ubijanja dece, istakao je on.

Izraelska vojska saopštila je ranije danas da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

Izraelska vojska tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u 6.00 sati po lokalnom vremenu zbog čega privremeno primirje nije produženo.
 

Ostavite komentar