Vesti > Svet

ZELENSKI o novoj fazi RATA: Očekujem NASTAVAK intenzivnih ruskih NAPADA na CIVILE

Priznao je da Ukrajina nije u stanju da napreduje dovoljno brzo i da postigne velike pomake

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

01/12/2023 > 12:55

podeli vest:

ZELENSKI o novoj fazi RATA: Očekujem NASTAVAK intenzivnih ruskih NAPADA na CIVILE
Foto: Tanjug/Ludovic Marin, Pool via AP


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje nastavak intenzivnih ruskih vazdušnih napada na ključnu civilnu infrastrukturu tokom predstojeće zime.

Zelenski je rekao za AP, tokom posete Harkovu na severoistoku Ukrajine, da početak zime označava novu fazu u ratu sa Rusijom koja će uticati, ne samo na bojišta na frontu, već i na civile u gradovima i naseljima, kao i na izvoz žitarica.

Zelenski je istakao da zbog toga zaštita civilnih područja, uz održavanje odbrane na dugoj liniji fronta, predstavlja cilj za ukrajinsku vojsku tokom zime.

Zelenski je priznao da ukrajinska kontraofanziva, koja je počela letos, nije dala očekivane rezultate. On tvrdi da je to uglavnom zbog toga što Ukrajina nije dobila oružje od saveznika koje je očekivala. Zelenski je priznao da Ukrajina nije u stanju da napreduje dovoljno brzo i da postigne velike pomake, ali je rekao da to nije razlog za predaju.

Zelenski tvrdi da rat Izraela i Hamasa preti da skrene pažnju sa sukoba u Ukrajini u kritičnom trenutku, ali nije precizirao da li je bilo opipljivog uticaja na oružje ili sredstva koje ukrajinska strana dobija od saveznika.

Zelenski je izrazio očekivanje da će zapadni saveznici dati Ukrajini dozvole za proizvodnju i popravku njihovog oružja. On je takođe rekao da želi jeftine kredite sa Zapada za finansiranje tih planova.

Foto: Tanjug AP

 

Istovremeno, Zelenski je upozorio da se Rusiji ne sme dozvoliti da zaobiđe sankcije međunarodne zajednice da bi proizvodila oružje i pri tome  koristila delove iz celog sveta.

Zelenski je rekao da je preneo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da se ruski predsednik Vladimir Putin plaši da Ukrajina postane vojno nezavisna.

- Ako naša proizvodnja postane moćna, veoma moćna, zavisićemo najviše od nas samih - rekao je Zelenski.

Komentarišući anketu AP-a, koja je pokazala da gotovo polovina Amerikanaca ne odobrava nastavak pomoći Ukrajini, Zelenski je rekao da bi pobeda Rusije ugrozila stabilnost Evrope i da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na neku zemlju članicu NATO-a, primoravajući da se tamo rasporede američke trupe.
 

Ostavite komentar