Vesti > Svet

PIJAĆA VODA u Engleskoj je KANCEROGENA! Zabrinutost RASTE, a ovih supstanci ima i u DRUGIM PROIZVODIMA

Povezuju se sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući karcinome, imunodeficite, negativan uticaj na razvoj dece...

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Kristina Jokić

01/12/2023 > 17:35

podeli vest:

PIJAĆA VODA u Engleskoj je KANCEROGENA! Zabrinutost RASTE, a ovih supstanci ima i u DRUGIM PROIZVODIMA
Foto: Pixabay.com


Supstanca pronađena u stotinama uzoraka pijaće vode širom Engleske nedavno je klasifikovana kao kancerogena od strane Svetske zdravstvene organizacije, prema izveštaju londonskog "Gardijana".

Ovakva informacija postavlja dodatni pritisak na britansku vladu da preduzme hitne korake protiv PFAS hemijskih supstanci.

Konkretno, perfluorooktan sulfonska kiselina (PFOA), koja pripada PFAS porodici od preko 10.000 hemikalija, našla se u fokusu pažnje. Ova grupa supstanci široko se koristi u različitim proizvodima, uključujući kozmetiku, odeću, pakovanje hrane i u industriji još od pedesetih godina prošlog veka.

Iako su PFOA i PFOS većinom zabranjeni, ostali su prisutni u životnoj sredini zbog svoje otpornosti. Njihovo nagomilavanje tokom vremena u ljudima i životinjama postaje sve veći izazov, a studije ih povezuju sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući karcinome, imunodeficite, reproduktivne smetnje i negativan uticaj na razvoj dece.

Nedavni izveštaj britanskog Inspektorata za vodu za piće (DVI) otkrio je da je otprilike 12.000 uzoraka vode za piće sadržavalo bar jedan tip PFAS supstance. Britanska vlada suočava se sa kritikama zbog navodnog odlaganja preduzimanja konkretnih mera u vezi sa PFAS, dok Evropska unija razmatra pooštravanje regulative za sve hemikalije, njih preko 10.000.

Ostavite komentar