Vesti > Svet

Severna Koreja ispalila RAKETU? Susedi sumnjaju da je reč o ŠPIJUNSKOM SATELITU

Japanska vlada izdala je hitno upozorenje za stanovnike južne prefekture Okinava na moguću pretnju od severnokorejskog projektila

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

21/11/2023 > 15:32

podeli vest:

Severna Koreja ispalila RAKETU? Susedi sumnjaju da je reč o ŠPIJUNSKOM SATELITU
Foto: Twitter screenshot

Severna Koreja ispalila je danas projektil, dan pre početka perioda u  kojem je najavila da će lansirati raketu sa svemirskim špijunskim satelitom, izvestio je japanski sistem za uzbunjivanje J-Alert.

Južnokorejska vojska navela je da se veruje da je ova raketa zapravo nosila špijunski satelit.

Japanska vlada izdala je hitno upozorenje za stanovnike južne prefekture Okinava na moguću pretnju od severnokorejskog projektila.

Severna Koreja obavestila je ranije danas Japan da planira da lansira raketu koja nosi svemirski satelit između 22. novembra i 1. decembra u pravcu Žutog i Istočnog kineskog mora.

Ako bude sproveden, to bi bio treći pokušaj Severne Koreje ove godine da postavi špijunski satelit u orbitu.

Dva prethodna pokušaja nisu uspela, a posle poslednjeg pokušaja u avgustu, naučnici Severne Koreje su obećali da će pokušati ponovo u oktobru.

Lansiranje projektila bi bilo prvo od kada je severnokorejski lider Kim Džong-Un u septembru posetio najsavremeniji svemirski lansirni centar u Rusiji, kada je ruski predsednik Vladimir Putin obećao da će pomoći Pjongjangu u izgradnji satelita.

Pjongjang je ranije saopštio da planira da ima više satelita za praćenje akcija američkih i južnokorejskih trupa.
 

Ostavite komentar