Vesti > Svet

POMINJAO I KOSOVO: Ko je HAVIJER MILEJ, novi predsednik ARGENTINE? Obožavatelji ga zovu LUDAK i PERIKA!

Pre nekoliko godina bio je televizijski govornik, koji je pričao protiv državne potrošnje i vladajuće političke klase

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

21/11/2023 > 10:38

podeli vest:

POMINJAO I KOSOVO: Ko je HAVIJER MILEJ, novi predsednik ARGENTINE? Obožavatelji ga zovu LUDAK i PERIKA!
Foto: Tanjug/AP Photo


Novi predsednik Argentine Havijer Milej tvrdi da je seksualno obrazovanje marksistička zavera koja ima za cilj uništenje porodice, svoje engleske mastife naziva svojom "decom sa četiri šape" i smatra da ljudima treba dozvoliti da prodaju svoje vitalne organe. Obožavatelji ga zovu "ludak" i "perika" zbog njegove žestine i neposlušne kose, a on za sebe kaže da je "lav" i "anarhokapitalista".

Pre nekoliko godina bio je televizijski govornik koji je pričao protiv državne potrošnje i vladajuće političke klase u Argentini, međutim u to vreme, pa sve do pre nekoliko meseci, retko ko je verovao da ima šansu da postane predsednik druge po veličini ekonomije Južne Amerike, navodi agencija.

Ipak, 53-godišnji ekonomista je uzdrmao politički establišment Argentine i upao u ono što se dugo smatralo dvopartijskim sistemom tako što je prikupio veliku podršku svojim najavama o drastičnim merama za obuzdavanje rastuće inflacije i obećanjem da će povesti krstaški rat protiv "puzajućeg socijalizma" u argentinskom društvu.

U središtu njegovog ekonomskog plana za Argentinu je predlog da se lokalna valuta pezos zameni američkim dolarom. Više puta je rekao da je jedini način da se okonča pošast inflacije, koja je premašila 140 odsto, sprečavanje političara da nastave sa štampanjem novca, zbog čega planira da ugasi Centralnu banku.

Milej je u predizbornoj kampanji promovisao viziju znatno manje vlade koja bi, smatra novoizabrani predsednik, podstakla ekonomski rast, što podrazumeva ukidanje polovine ministarstava, uključujući ministarstvo zdravlja i ministarstvo obrazovanja.

Kao simbol dubokih rezova koje zagovara, Milej je ponekad tokom predizborne kampanje sa sobom nosio motornu testeru.
Protivi se feminističkoj politici i abortusu, koji je Argentina nedavno legalizovala, i predložio je održavanje referenduma po tom pitanju.

Odbacuje ideju da ljudi imaju ulogu u klimatskim promenama, a papu Franju je u jednom televizijskom gostovanju opisao kao "imbecila" i "predstavnika zla na Zemlji".

-Moja kuća je kao Kosovo. Za dve nedelje pojeli su skoro četiri fotelje-, rekao je Milej na argentinskoj televiziji 2018. godine.

Pre nego što je ušao u žižu javnosti, Milej je bio glavni ekonomista u "Corporacion America", jednom od najvećih argentinskih poslovnih konglomerata koji, između ostalog, upravlja većinom aerodroma u zemlji.

Tamo je radio do 2021. godine, kada je osvojio mesto poslanika.

Milej je u drugom krugu predsedničkih izbora osvojio skoro 56 odsto glasova, a iza sebe je ostavio protivkandidata, bivšeg ministra ekonomije Serđa Masu za koga je glasalo 44 odsto birača.
 

Ostavite komentar