Vesti > Svet

Strašna oluja Kiaran POGODILA Italiju: POGINULE 3 osobe, jedna se vodi kao NESTALA

Stručnjaci iz regiona Toskana očekuju jaku poplavu reke Arno u narednih nekoliko sati

Izvor: K1info/Tanjug

03/11/2023 > 10:01

podeli vest:

Strašna oluja Kiaran POGODILA Italiju: POGINULE 3 osobe, jedna se vodi kao NESTALA
Foto: Tanjug/AP Photo


Od posledica oluje Kiaran, koja je tokom noći stigla u Italiju, poginule su tri osobe, a jedna se vodi kao nestala.

Od olujnog nevremena, koje je juče već izazvalo pet smrtnih slučajeva u Evropi, poginule su tri osobe u italijanskom regionu Toskana, a jedna se vodi kao nestala u Venetu, dok meteorolozi najavljuju da će se Kiaran, praćen  kišom i jakim vetrom zadržati iznad Italije sve do nedelje.

Muškarac star 85 godina pronađen je sinoć mrtav u prizemlju svoje kuće u Montemurlu, u blizini Prata, u potpuno poplavljenoj prostoriji. Spasioci pretpostavljaju da stariji čovek nije uspeo da stigne do gornjih spratova i da se udavio.

Oblast Prato je jedna od najteže pogođenih, sa bujičnim poplavama. Druga žrtva, o čijoj smrti je nešto pre ponoći kratko izvestio  guverner Toskane Eugenio Đani, registrovana je u opštini Rozinjano, u Livornu.

Treća nastradala osoba je žena od 84 godine, kojoj je pozlilo dok je izbacivala vodu iz svog doma u Montemurlu. Guverener je saopštio da su gumeni čamci poslati u pogođene oblasti, do kojih je trenutno teško doći na bilo koji drugi način, a da su od Nacionalne civilne zaštite zatraženi helikopteri za hitnu evakuaciju pogođenog stanovništva.

- Proglasio sam regionalno vanredno stanje i u kontaktu sam sa vladom za proglašenje na državnom nivou. Situacija je zaista veoma ozbiljna - rekao je Đani.

Foto: Tanjug/AP Photo

 

Prati se stanje vodotokova, a stručnjaci iz regiona Toskana očekuju jaku poplavu reke Arno u narednih nekoliko sati, dok će vrhunac dostići danas kroz Pizu oko ponoći.

U oblasti Beluna, vatrogasac koji nije bio na dužnosti i pomagao svom ocu da složi džakove sa peskom duž obale potoka, okliznuo se i završio u vodi, nabujaloj od kiše.

U potrazi za 40-godišnjim vatrogascem učestvuje pedesetak spasilaca, među kojima i neki dobrovoljci, ali padavine koje ne prestaju otežavaju njihov rad.

Isti problem imaju spasioci koji tragaju za četrdesetogodišnjim muškarcem, koji je u sredu nestao  u planinama Lesini.

Za sutra se u Toskani očekuju vetrovi jačine do 130 kilometara na sat i jaka grmljavina, zbog toga će škole u regionu biti zatvorene, pre svega u  najugroženijm provincijama. U ovom regionu se saobraćaj otežano odvija, mnoge železničke i autobuske linije su obustavljene.

Foto: Tanjug/AP Photo

 

U oblasti Ligurije na snazi je narandžasti meteo alarm, a očekuju se talasi do šest metara. U Milanu postoji zabrinutost zbog novog izlivanja reke Seveso.

Tamo pada jaka kiša i preporuka je građanima da se ne zadržavaju ispod drveća i građevinskih skela. I u Laciju je na snazi žuto upozorenje, a na jugu Italije će preventivno biti zatvorene  škole u Napulju, Kazerti, Beneventu i Salernu. 
 

Ostavite komentar