Vesti > Svet

OLUJA pogodila grčko ostrvo EVIJA: Oštećeni putevi, POPLAVLJENE KUĆE, nema struje

Vatrogasna služba primila je desetine poziva za pomoć od poplavljenih domaćinstava

Izvor: K1info/Tanjug

27/09/2023 > 16:41

podeli vest:

OLUJA pogodila grčko ostrvo EVIJA: Oštećeni putevi, POPLAVLJENE KUĆE, nema struje
Foto: Tanjug/AP Photo


Obilna kiša pogodila je danas centralni deo Grčke i oštetila puteve, poplavila kuće i izazvala nestanak električne enregije na ostrvu Evija.

Vojska i opštinske ekipe očistili su puteve u blizini poplavom pogođenih gradova Limni i Mantoudi na severu ostrva, gde je Vatrogasna služba primila desetine poziva za pomoć od poplavljenih domaćinstava, preneo je AP.

Vlasti su i dalje u pripravnosti u centralnoj Grčkoj i obližnjim ostrvima gde je ogromna oluja izazvala veliku štetu ranije ovog meseca i usmrtila 16 ljudi.

Vlada je saopštila da je prvobitna procena štete premašila dve milijarde evra, pri čemu se očekuje da će samo popravka infrastrukture koštati skoro 700 miliona evra.

- Ponovo ću reći ono što je očigledno: učestalost (vremenskih) napada zbog klimatske krize je nešto što od nas zahteva da integrišemo civilnu zaštitu (u našem odgovoru) - rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis na današnjem sastanku vlade.

On je istakao da je prilagođavanje klimatskoj krizi osnovni prioritet grčke politike. Očekuje se da će se vreme poboljšati u petak, navela je agencija.

Ostavite komentar