Vesti > Svet

Srbija SVETIONIK PODRŠKE Izraelu od napada Hamasa: JERUSALEM POST podsetio na stradanje SRBA od USTAŠKE RUKE

Vučić je najviše učinio za obeležavanje Holokausta u Srbiji i kao unuk žrtava ustaških nacističkih kolaboracionista, svestan je stradanja

Izvor: K1info/Tanjug

25/10/2023 > 07:04

podeli vest:

Srbija SVETIONIK PODRŠKE Izraelu od napada Hamasa: JERUSALEM POST podsetio na stradanje SRBA od USTAŠKE RUKE
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinović


Srbija je svetionik podrške Izraelu, a Srbi, kao narod koji je strašno stradao od nacista i njihovih hrvatskih saradnika ustaša tokom Drugog svetskog rata, osećaju veliku bliskost sa jevrejskim narodom i državom Izrael, navodi se u danas objavljenom autorskom tekstu, koji su za izraelski dnevnik Jerusalem Post zajednički potpisali Efraim Zurof, izraelski istoričar američkog porekla, glavni lovac na naciste Centra "Simon Wiesenthal" i direktor kancelarije za Izrael i istočnoevropske poslove, čovek koga nazivaju "poslednji lovac na naciste" i Aleksandar Nikolić, počasni konzul Srbije u Izraelu.

U tekstu se navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio stravične zločine koje je počinio Hamas u napadu 7. oktobra ubrzo nakon što je vest o pokolju velikog broja nevinih Izraelaca stigla u Beograd.

Prema rečima autora teksta objavljenog u jerusalimskom dnevniku predsednik Vučić je povezao zločine nad Izraelcima počinjene 7. oktobra sa bolnom istorijom jevrejskog naroda, posebno tokom Holokausta i "nepotrebno je reći da je Vučić podržao pravo Izraela da se brani od napada".

- Kao predsednik Srbije on je najviše učinio za obeležavanje Holokausta u Srbiji i kao unuk žrtava hrvatskih ustaških nacističkih kolaboracionista, veoma je svestan međusobnog stradanja Jevreja, Srba i pripadnika romskog naroda tokom Drugog svetskog rata. U tom pogledu, istorija Drugog svetskog rata nastavlja veoma snažno da odjekuje u Srbiji, jedinoj zemlji u Evropi u kojoj su antinacisti partizani (među njima i mnogi Jevreji) daleko nadmašili lokalne nacističke saradnike" - ukazuju Zurof i Nikolić.

Foto: Tanjug/Tsafrir Abayov

 

Iako su zapadne zemlje požurile da osude Hamasov napad na Izrael 7. oktobra i zločine koji su tada počinjeni i daju nedvosmislenu podršku Izraelu i pravu te zemlje da se brani, u zemljama istočne Evrope izrazi podrške su dolazili mnogo sporije, navodi se u tekstu.

Međutim, kako predočavaju Zurof i Nikolić, Srbija je preduzela "izuzetno konkretne mere da pokaže svoju podršku Izraelu", a posebno vojnicima Izraelskih odbrambenih snaga tokom ove poslednje dve strašne nedelje.

Autori podsećaju da je u vreme kada su praktično sve avio-kompanije od nacionalnih prevoznika do čarter i lou-kost kompanija obustavile letove do i sa aerodroma Ben-Gurion, Air Serbia ne samo da je nastavila sa redovnim letovima, već je dodala specijalne dodatne letove.

- Pored toga, umesto da čeka prekid neprijateljstava, novoimenovani ambasador Srbije u Izraelu, Miroljub Petrović, stiže sa suprugom naredne nedelje da preuzme dužnost u ambasadi Srbije u Izraelu, uprkos raketnim napadima i drugim opasnostima. To je još jedan gest solidarnosti i dubokog prijateljstva Srbije (prema Izraelu) u vreme kada je takva podrška potrebna i veoma cenjena - navodi se u tekstu Zurofa i Nikolića objavljenom u današnjem izdanju Jerusalem Posta.

Ostavite komentar