Vesti > Svet

Izrael više NE BIRA ŠTA GAĐA U GAZI, bolnice opet na meti, GALAN PRETI: Nek traje mesec ili tri, ali HAMASA NEĆE BITI

Ovo će biti naša poslednja operacija u Gazi, iz prostog razloga što posle toga više neće biti Hamasa, rekao izraelski ministar odbrane Joav

Izvor: K1info/Tanjug

23/10/2023 > 06:53

podeli vest:

Izrael više NE BIRA ŠTA GAĐA U GAZI, bolnice opet na meti, GALAN PRETI: Nek traje mesec ili tri, ali HAMASA NEĆE BITI
Foto: Tanjug/AP Photo


Izaelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvele napade na ćelije Hezbolaha duž granice sa Libanom, koje su se pripremale da ispale protivtenkovske rakete.

Izraelska vojska je navela da je uništila lanser protivtenkovskih raketa, kao i osmatračnice Hezbolaha, prenosi Times of Israel.

Od početka sukoba Izraela i palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra, Hezbolah iz Libana ispaljuje rakete na naselja i punktove izraelske vojske duž granice, a izraelska vojska izvodi udare na položaje Hezbolaha.  

Bajden i Netanijahu se dogovorili da se omogući neometan prolaz za pomoć Gazi

Predsednik SAD Džozef Bajden i premijer Izraela Benjamin Netanijahu dogovorili su se da se omogući neometan prolaz humanitarne pomoći do Pojasa Gaze, saopštila je Bela kuća.

Prema Beloj kući, "lideri su potvrdili da će ubudće biti kontinuirane isporuke ključne pomoći Gazi", navodi Times of Israel.

Dodaje se i da su Bajden i Netanijahu razgovorali o "aktuelnim naporima da se obezbedi oslobađanje svih talaca koje drži Hamas".

Ovo je drugi razgovor dvojice lidera otkako je američki predsednik posetio Bliski istok prošle nedelje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

 

Bajden je, takođe, razgovarao o ratu Izraela i Hamasa sa liderima vodećih zapadnoevropskih zemalja.

Bajden je održao telefonske razgovore sa liderima Velike Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke i Italije, a više detalja će biti saopšteno kasnije, dodali su iz Bele kuće.

Galan: Kampanja u Gazi može potrajati mesec, dva ili tri, ali Hamasa neće biti

Izraelski ministar odbrane Joav Galan izjavio je da bi kampanja vojske u Gazi mogla da potraje "mesec, dva ili tri, ali na kraju Hamasa više neće biti".

Galan je to rekao nakon brifinga u operativnom komandnom i kontrolnom centru izraelskog vazduhoplovstva, prenosi BBC.Istakao je da Izraelske odbrambene snage (IDF) ništa neće zaustaviti.

- Ovo bi trebalo da bude naša poslednja manevarska operacija u Gazi, iz prostog razloga što posle toga više neće biti Hamasa - rekao je Galan.

Foto: Tanjug/AP

 
Izrael bombardovao područja u blizini tri bolnice u Pojasu Gaze

Izraelske snage bombardovale su jutros područja u blizini tri bolnice u Pojasu Gaze, javili su palestinski mediji, ali nije jasno da li su same bolnice pretrpele štetu. 

Mediji su naveli da je Izrael izvršio udar u blizini bolnice Al Šifa u Gazi i bolnice Al Kuds, kao i indonežanske bolnice na severu enklave. 

Direktor indonežanske bolnice rekao je za Al Džaziru da je izraelsko bombardovanje izazvalo "ozbiljnu štetu i povrede", bez navođenja detalja. 

Trenutno nema izveštaja o povređenima ili šteti u blizini druge dve bolnice, preneo je Reuiters 

Palestinski Crveni polumesec saopštilo je 14. oktobra da je Izrael naredio da se evakuiše bolnicu Al Kuds. 

Organizacija je saopštila da nije moguće premestiti bolesne i ranjene.
 

Ostavite komentar