Vesti > Svet

Drugi humanitarni konvoj od 14 kamiona ušao u Pojas Gaze

Ranije danas u Izrael je ušlo je oko 19 kamiona koji su nosili medicinsku opremu i hranu, rekli su bezbednosni i humanitarni izvori

Izvor: K1info/Tanjug

22/10/2023 > 23:08

podeli vest:

Drugi humanitarni konvoj od 14 kamiona ušao u Pojas Gaze
Foto: Tanjug/AP/Mohammed Asad


Drugi konvoj od 14 kamiona sa humanitarnom pomoći ušao je večeras u Pojas Gaze iz Egipta preko graničnog prelaza Rafa, rekla je za Rojters direktorka komunikacija Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Žilijet Tuma, koja se nalazi u Amanu.

Nešto ranije, očevici su rekli da je došlo do eksplozije i da su se čule sirene sa ambulantnih vozila na prelazu Rafa, dok je izraelski tenk greškom pogodio egipatsku poziciju u blizini granice sa Gazom i tada je nekoliko egipatskih graničara zadobilo lakše povrede.

Očevidac i medicinski izvor rekao je da je sedam osoba ranjeno i odvedeno u bolnicu.

Foto: Tanjug/AP/Mohammed Asad

 

Izraelske odbrambene snage (IDF) izrazile su žaljenje zbog incidenta koji se istražuje.

U današnjem konvoju, bilo je oko 19 kamiona koji su nosili medicinsku opremu i hranu, rekli su bezbednosni i humanitarni izvori, navodi Rojters.

Prvi konvoj od 20 kamiona ušao je u Pojas Gaze u subotu ujutro preko prelaza Rafa, koji je bio zatvoren nakon što je u bombardovanju Gaze pogođen put i infrastruktura.

Raspodela humanitarne pomoći pristigle u subotu u Gazu počela je danas, ali humanitarni radnici i dalje upozoravaju na humanitarnu katastrofu jer su ponestale zalihe hrane, vode i goriva.

 

Izrael je uveo totalnu blokadu Pojasa i pokrenuo vazdušne napade na Gazu kao odgovor na Hamasov napad na jug Izraela 7. oktobra.

Prelaz Rafa, glavni ulaz i izlaz iz Gaze koji ne vodi ka Izraelu, dospeo je  u fokus humanitarnih organizacija u vreme dok se uslovi u Gazi pogoršavaju.

Zvaničnici UN su rekli da će najmanje 100 kamiona dnevno biti potrebno da se pošalje u Gazu kako bi se pokrile hitne potrebe tamošnjeg stanovništva.

Pre početka sukoba, nekoliko stotina kamiona dnevno je dolazilo u enklavu, rekao je u subotu za Rojters šef UN za humanitarnu pomoć Martin Grifits.
 

Ostavite komentar