Vesti > Svet

Jusufspahić: Izraelsko-palestinski sukob nije VERSKI RAT, već POLITIZACIJA VERE

Muftija beogradske islamske zajednice istakao je da se stalno govori na relaciji uzroka i posledice, i da to ide i 20 godina unazad

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: K1info

22/10/2023 > 14:48

podeli vest:

Jusufspahić: Izraelsko-palestinski sukob nije VERSKI RAT, već POLITIZACIJA VERE
Foto: Tanjug/AP


Muftija beogradske islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić ocenio je danas da se u izraelsko - palestinskom sukobu ne može govoriti o verskom ratu, već da je u pitanju politizacija vere i da je, kada se govori o "držanju strane", jedina ispravna strana "zaustavljanja rata".

- Ako hoćemo da vidimo pravo stanje mi ne možemo da se svrstavamo na stranu nasilnika, a da se ne svrstavamo na stranu mučenog i nasilovanog. Neko će kazati ovo je strana nasilnik ili ona, i tu onda kažem svakome ne samo hrišćanima i građanima Srbije koji nas gledaju, zaustavimo rat i ubijanje, stavimo se na stranu protiv rata i onu koja je protiv ubijanja - rekao je Jusufspahić za Tanjug.

Koren problema je, kako je rekao, kod onih koji se "Bogu nadbožuju" jer niko ne može da govori o tome ko je božji narod, ko je odabran, a ko nije.

- Kada spominjemo to versko - kod onih koji se Bogu nadbožuju - a ne znaju koga je Bog odredio da je odabran, ni kao pojedinac, ni grupa i zajednica. Ja živim u neizvesnosti da li je Bog mene odabrao. Šta znači Božji narod? Ima li iko da nije božji, ima li išta da Bogu ne pripada? Kako mi shvatamo tu sintagmu božji narod? Kada neko Boga svojata, a Bog je nama, a nije naš - mi smo njegovo, kad neko to radi onda je moguće da dođe do različitih i sa vrlo teškim posledicama verskih devijacija - rekao je Jusufspahić.

On je naglasio da je ovaj sukob na početku nazvan verski rat, ali da je u pitanju zloupotreba vere i sa jedne i sa druge strane.

- Ovo ćemo nazvati na početku verski rat, a ovo je zloupotreba vere i sa jedne i sa druge strane onih koji su ideolozu da veru u Bogu rasture, jednom jedinom Bogu jednu jedinu veru - rekao je Jusufspahić.

Istakao je da se stalno govori na relaciji uzroka i posledice, i da to ide i 20 godina unazad, ali da je suština uzroka upravo odgovor na pitanje "ko svojata Boga?".

- Zemlja koja se u knjizi Božijoj zove Palestina je preimenovana. Ko je to mogao da uradi? Ko može da ima novce, da pomera ljude da ih donosi i dovozi iz Bangladeša ovamo, i pravi katastrofe da bi pomerao ljude i da bi ih iseljavao. Sada je u ovom trenutku Liban možda, imali smo Siriju, ranije Irak, ko iza toga stoji? Pa neko ko ima pare, dajte da zaustavimo rat - rekao je Jusufspahić.

Na pitanje da li je Hamas devijacija vere, Jusufspahić je rekao da je svaki terorizam - devijacija vere.

Ostavite komentar