Vesti > Svet

IZRAELSKI TENKOVI u Pojasu Gaze: UBIJENO skoro 1.900 PALESTINACA, od toga 614 DECE - Vatikan nudi POSREDOVANJE

Tenzije rastu i na Zapadnoj obali, gde su Izraelci ubili još 11 ljudi

Izvor: K1info/Tanjug

13/10/2023 > 18:39 >> 23:04

podeli vest:

IZRAELSKI TENKOVI u Pojasu Gaze: UBIJENO skoro 1.900 PALESTINACA, od toga 614 DECE - Vatikan nudi POSREDOVANJE
Foto: Tanjug/AP


Izraelske odbrambene snage (IDF) navele su da su pešadijske snage i tenkovi danas ušli na teritoriju Pojasa Gaze u "lokalizovanim racijama" kako bi očistili područje od potencijalnih terorista i locirali nestale Izraelce.

Prema saopštenju vojske, trupe su skenirale i prikupile različite nalaze, koji mogu da pomognu u nastojanju da se lociraju nestali.

IDF kaže da su trupe takođe ubile brojne teroriste u toj oblasti i uništile ćeliju Hamasa koja je lansirala protivtenkovske vođene rakete na Izrael.

Foto: Tanjug/AP

 
Poginulo 1.900 Palestinaca, od toga 614 dece

Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas saopštilo je danas da je oko 1.900 Palestinaca ubijeno, a još 7.696 ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima na pojas Gaze od početka borbi 7. oktobra.

Među poginulima je 614 dece i 370 žena, tvrdi ministarstvo u Gazi. Izraelska vojska je saopštila da je ubila oko 1.500 palestinskih terorista na izraelskoj teritoriji, prenosi Times of Israel.

Izraelci upozorili bolnicu da se evakuiše do 6 časova ujutru

Izraelske odbrambene snage (IDF) su upozorile bolnicu Al Avda u severnom delu Pojasa Gaze da se evakuiše do 06.00 sati ujutro, navodi se u saopštenju nevladine organizacije Lekari bez granica (MSF).

Ovo upozorenje ponovo ukazuje da Izrael planira veliku akciju u severnom delu Pojasa Gaze u narednim satima, preneo je Times of Israel.

Foto: Tanjug/AP

 

"Nedvosmisleno osuđujemo ovu akciju, kontinuirano neselektivno krvoproliće i napade na zdravstvenu zaštitu u Gazi. Pokušavamo da zaštitimo naše osoblje i pacijente", navodi MSF.

Evakuacija pacijenata je i dalje komplikovana, dodao je MSF.

Hamas: Danas ubijeno 70 ljudi, uglavnom žene i deca

Zvaničnici Hamasa izjavili su danas da je 70 osoba, uglavnom žena i dece, ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima na konvoje koji su napuštali grad Gazu.

Hamasova kancelarija za medije je navela da su pogođeni automobili na tri lokacije dok su se kretali južno od grada Gaze, preneo je AP.

Za sada se ne zna ko je bio meta vazdušnih napada, niti da li su militanti bili među ljudima koji su napuštali grad Gazu, navela je agencija.

Foto: Tanjug/AP

Ranjena palestinska beba u Rafahu, u Pojasu Gaze
IDF: Stanovnici grada Gaze započeli evakuaciju

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je danas da su stanovnici grada Gaze počeli da se evakuišu na jug Gaze, pošto je ranije danas to od njih zahtevano, uz objašnjenje da će početi granatiranje čitavog severnog deo Gaze.

- Stanovništvo grada Gaze je počelo značajno da se kreće prema jugu kako bi se odbranilo - rekao je Hagari, a prenosi Times of Israel.

Zahtev IDF o evakuaciji osudili su danas mnogi svetski zvaničnici i humanitarne organizacije.

Ubijeno 1.800 Palestinaca, ranjeno njih 6.388

Skoro 1.800 Palestinaca ubijeno je u vazdušnim napadima na Pojas Gaze od početka sukoba Hamasa i Izraela, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Kako je navelo u saopštenju, od 7. oktobra ubijeno je 1.799 Palestinaca, dok je 6.388 ranjeno.

Izraelska odbrambene snage saopštile su da su ubile oko 1.500 "palestinskih terorista" na teritoriji Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

Mediji povezani sa Hamasom prethodno su objavili da je 25 Palestinaca ubijeno danas u vazdušnom napadu Izraela na jednu kuću u kampu Džabalija u severnom delu Pojasa Gaze, preneo je Rojters.

Tenzije rastu i na Zapadnoj obali, a palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da su izraelske snage ubile dva Palestinca u Tulkarmu i jednog Palestinca u Nablusu.

Broj poginulih na Zapadnoj obali je time porastao na 39 od početka sukoba tokom vikenda, prenosi AP.

11 mrtvih na Zapadnoj obali

Izraelske snage ubile su danas 11 Palestinaca na Zapadnoj obali, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Ministarstvo zdravlja u Gazi ranije je objavilo da je skoro 1.800 Palestinaca ubijeno je u vazdušnim napadima na Pojas Gaze od početka sukoba Hamasa i Izraela.

Kako je navelo u saopštenju, od 7. oktobra ubijeno je 1.799 Palestinaca, dok je 6.388 ranjeno.

Vatikan nudi posredovanje

Vatikan je danas ponudio da posreduje između Izraela i palestinskih militanata za oslobađanje talaca u Gazi i za olakšavanje postizanja mira, ali je saopšteno i da "izraelski odgovor na nehumani napad Hamasa mora da poštuje zakone proporcionalnosti".

Državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin rekao je da je Sveta stolica i dalje čvrsto uverena da je rešenje sa dve države jedini način da se garantuje trajni mir u regionu, preneo je Rojters.

Izraelska vojska pozvala je sve civile grada Gaze, više od milion ljudi, da se presele na jug u roku od 24 sata, jer je prikupila tenkove za očekivanu invaziju kao odgovor na razorni napad militantne grupe Hamas u subotu, 7. oktobra.

- Oslobađanje izraelskih talaca i zaštita nevinih života u Gazi su srž problema, koji su stvorili Hamasov napad i odgovor izraelske vojske - rekao je Parolin, najviši diplomata Vatikana i drugi čovek nakon pape Franje u hijerarhiji Svete stolice.

 

Ostavite komentar