Vesti > Svet

Oko čega se zapravo bore HAMAS i IZRAEL? Ovo su ODGOVORI na NAJVAŽNIJA pitanja

Hamas ima podršku Irana, a terorističkom grupom proglasili su ga Izrael, SAD, Evropska unija i Velika Britanija, kao i druge sile

Izvor: K1info/N1

09/10/2023 > 14:14

podeli vest:

Oko čega se zapravo bore HAMAS i IZRAEL? Ovo su ODGOVORI na NAJVAŽNIJA pitanja
Foto: K1info/Freepik/Tanjug/AP


Palestinska militantna grupa Hamas pokrenula je napad bez presedana na Izrael, a njeni borci ulaze u naselja u blizini Pojasa Gaze, ubijaju stanovnike i uzimaju taoce.

Šta sve treba znati o ljudima i mestima i kontekstu za razumevanje ove priče i poslednjeg ratnog sukoba:

Šta je Hamas?

Hamas je palestinska islamistička militantna grupa koja vlada Pojasom Gaze. Hamas se zakleo na uništenje Izraela i vodio je nekoliko ratova s Izraelom otkako je preuzeo vlast u Gazi 2007, podseća BBC.

Između tih ratova, ispalio je ili dopustio drugim grupama da ispale hiljade raketa na Izrael i izveo druge smrtonosne napade. Izrael je takođe u više navrata napadao Hamas zračnim udarima i, zajedno s Egiptom, blokirao je Pojas Gaze od 2007, kako kaže, radi njegove bezbednosti.

Hamas su terorističkom grupom proglasili Izrael, Sjedinjene Države, Evropska unija i Velika Britanija, kao i druge sile. Hamas ima podršku Irana koji ga finansira i osigurava mu oružje i obuku.

Foto: Tanjug/AP

 
Šta je pojas Gaze?

Pojas Gaze je 41 km dugačka i 10 km široka teritorija između Izraela, Egipta i Sredozemnog mora. Dom je za oko 2,3 miliona ljudi i jedno je od najgušće naseljenih područja na svetu.

Izrael kontroliše vazdušni prostor iznad Gaze i njene obale te ograničava kome i kojoj robi je dopušten ulazak i izlazak preko njegovih graničnih prelaza. Slično tome, Egipat kontroliše ko ulazi i izlazi kroz granicu s Gazom.

Šta je Palestina i kakve veze ovi događaji imaju s njom?

Zapadna obala i Gaza, poznati su kao palestinske teritorije, baš kao i istočni Jerusalim i Izrael, koji su činili deo zemlje koja je kao Palestina poznata još od rimskog doba.

To su, takođe, bile zemlje jevrejskih kraljevstava u Bibliji, a Jevreji ih vide kao svoju drevnu domovinu.

Zašto se Izrael i Hamas bore?

Između Izraela i Hamasa vlada stalna napetost, ali napad militanata u subotu je došao bez upozorenja. Hamas je ispalio hiljade raketa na Izrael dok su desetine boraca probile granicu i izvršile invaziju na izraelske zajednice, ubijajući desetine civila i zarobljavajući druge.

Izrael je odmah pokrenuo vazdušne napade, rekavši da cilja militantne lokacije u Gazi.

Koliko je ovaj napad bez presedana?

Kako piše međunarodni urednik BBC-a Džeremi Bouven, ovo je najambicioznija operacija koju je Hamas ikada pokrenuo iz Gaze i najozbiljniji prekogranični napad s kojim se Izrael suočio u više od jedne generacije.

Militanti su na više mesta probili žicu koja deli Gazu od Izraela.

Napad bez presedana dogodio se dan nakon 50. godišnjice iznenadnog napada Egipta i Sirije 1973. kojim je započeo veliki rat na Bliskom istoku.

Da li je ovo veliki propust izraelske obaveštajne službe?

Da, kaže dopisnik za bezbednost BBC-a Frenk Gardner. Uz združene napore Šin Beta, izraelske domaće obaveštajne službe, Mosada, njegove spoljne špijunske agencije i svih sredstava Izraelskih obrambenih snaga, kaže da je iskreno zapanjujuće da niko nije video ovo što će se dogoditi ili nije uspeo delovati na to ako je dobio upozorenje.

Foto: Tanjug/AP

 

Izrael ima verovatno najopsežnije i najbolje finansirane obaveštajne službe na Bliskom istoku, s doušnicima i agentima unutar palestinskih militantnih grupa, kao i u Libanu, Siriji i drugde.

Na terenu, uz napetu graničnu ogradu između Gaze i Izraela, nalaze se kamere, senzori kretanja tla i redovne vojne patrole.
Pretpostavlja se da je ograda s bodljikavom žicom bila “pametna barijera” za sprečavanje upravo one vrste infiltracije koja se dogodila u ovom napadu.

Ipak, militanti Hamasa jednostavno su se buldožerima probijali kroz njega, sekli rupe u žici ili ulazili u Izrael s mora i paraglajderom, piše BBC.

Ostavite komentar