Vesti > Svet

(RAT UŽIVO) Devetoro zaposlenih u UN UBIJENO u napadu na GAZU, Hamas RAKETIRAO Tel Aviv

U napadima na Gazu tokom noći pogođena je kuća rođaka komandanta Hamasa Mohameda Deifa, poginula su njegova deca i rođaci

Izvor: K1info/Tanjug

11/10/2023 > 07:37

podeli vest:

(RAT UŽIVO) Devetoro zaposlenih u UN UBIJENO u napadu na GAZU, Hamas RAKETIRAO Tel Aviv
Foto: Tanjug/Ap


Izraelski zdravstveni sistem dobio direktivu da ne leči zarobljene teroriste

Ministar zdravlja Izraela Moše Arbel izdao je danas direktivu javnom zdravstvenom sistemu ''da odbije da leči zarobljene teroriste''.

- Od početka borbi, pitanje lečenja prokletih i prezrenih Hamasovih terorista u javnim bolnicama stvorilo je ogromne poteškoće u zdravstvenom sistemu - napisao je Arbel, prenosi ''Džeruzalem post''.

Foto: Tanjug/Ap

 

 

Dodao je da u ovim teškim vremenima zdravstveni sistem mora da se u potpunosti fokusira na tretman žrtava zločinačkog masakra, izraelskih vojnika.

- Pod mojim vođstvom, javni zdravstveni sistem Izraela neće lečiti teroriste - poručio je Arbel.

Devetoro zaposlenih u UN ubijeno u vazdušnim napadima na Gazu

Devet službenika Ujedinjenih nacija, koji rade u okviru Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama, poginilo je u vazdušnim napadima Izraela na pojas Gaze od subote.

- Devet službenika UN-a koji rade u UNRWA poginuli su u vazdušnim napadima na pojas Gaze od subote. Humanitarci i civili nisu mete - objavila je UNRWA na platformi X (Tviter).

 

 

Osnovana 1949. nakon prvog arapsko-izraelskog rata, Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć i rad sa palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), pruža javne usluge uključujući školovanje, primarnu zdravstvenu zaštitu i humanitarnu pomoć u Gazi, na Zapadnoj obali, Jordanu, Siriji i Libanu.

 

Hamas gađao Tel Aviv, sirene su se čule na aerodromu Ben Gurion

Tel Aviv i okolna mesta, gradovi u centralnom i južnom delu Izraela danas popodne su bili pod raketnim napadima palestinske militantne grupe Hamas.

Izraelske bezbednosne snage i teroristi razmenili su jaku vatru u blizini pograničnog grada Zikim, pri čemu je ubijeno nekoliko pripadnika Hamasa. 

Stanovnici su dobili instrukcije da pređu u skloništa zbog rizika od terorističke infiltracije, prenosi "Ynet".

Ranije su najmanje dve osobe povređene kada je raketa pala u unutrašnjost Aškelona i nanela materijalnu štetu.

Sirene su se čule na aerodromu Ben Gurion, ali nema izveštaja o prekidu vazdušnog saobraćaja.

 

IDF: Civilne zgrade u Gazi legitimni vojni ciljevi, jer su tamo štabovi Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da gađaju civilne zgrade u Gazi, jer su u njima skriveni štabovi palestinske militantne grupe Hamas i njihova imovina. '

- Možda ste videli snimak na TV ili na društvenim mrežama na kojem se vidi obična civilna zgrada, pa potom bljesak i rušenje te zgrade, i vi pomislite - pa to je bila civilna zgrada. Ono što želim da vam kažem je ne, to nije civilna zgrada. To je legitimna vojna meta. A zašto je tako? Zato što Hamas koristi sve, smešta sve njihove kancelarije, štabove, njihova istraživanja i svu njihovu drugu vojnu imovinu, ako je iznad zemlje, oni se smeštaju u civilnim zgradama - rekao je portparol IDF-a Džonatan Konrikus, a prenosi CNN.

On je istakao da se Hamas krije u civilnim zgradama, ''jer su kukavice''. Izrael od subote gađa raketama Gazu, uključujući civilne zgrade, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio ''potpunu ofanzivu'' na Pojas Gaze kao odgovor na napade Hamasa na Izrael.

Pored toga, izraelski ministar odbrane je ranije naredio ''potpunu opsadu'' Pojasa Gaze, i naveo da se Izrael bori protiv, kako je naveo, ''životinja u ljudskom obliku''.

Pojasu Gaze u ponedeljak su zatvoreni dotoci struje, hrane, goriva i vode iz pravca Izraela. U sukobu Hamasa i Izraela, dosada je ubijeno 1.200 i povređeno gotovo 3.000 Izraelaca, dok je ubijeno 1.055 Palestinaca a povređeno je njih 5.184.

Hezbolah preuzeo odgovornost za napad iz Libana na Izrael

Hezbolah je preuzeo odgovornost za današnji napad preciznim projektilima na Izrael iz Libana, prenosi Reuters.

Iz ove proiranske političke organizacije šiitskih muslimana u Libanu, saopšteno je da je to odgovor na ranije izraelske napade u kojima su poginula tri njena borca.

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je protivtenkovska vođena raketa danas ispaljena iz Libana na vojnu postaju, u blizini sela Arab al-Aramše, na severu zemlje, a nedugo zatim stiglo je i saopštenje IDF da je Izrael uzvratio i napao ciljeve u Libanu.

Izraelska vojska ubila najmanje 1.000 infiltriranih naoružanih Palestinaca

Izraelska vojska je danas saopštila da je ubila najmanje 1.000 naoružanih Palestinaca koji su se od subote infiltrirali u Izrael.

Likvidirani su Palestinci koji su se infiltrirali iz Gaze i koji su učestvovali u napadima na teritoriji Izraela tokom vikenda, a ojačana je bezbednost svih zajednice u Izraelu i sukobi su prošireni na druge frontove, rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari, prenosi Reuters.

Foto: Tanjug/AP

 

Izraelska vojska je pokrenula masovne vazdušne napade na Gazu, pogađajući najmanje 150 ciljeva tokom noći, uključujući i kuću komandanta Hamasa Mohameda Deifa, a trupe su samo u poslednja 24 sata ubile 18 napadača koji su se infiltrirali, navodi "Tajms of Izrael".

Među metama koje su uništene u Gazi je i napredni sistem za praćenje aviona, saopštila je vojska.

Ministarstvo zdravlja, pod upravom Hamasa, saopštilo je da je oko 950 Palestinaca ubijeno, a još 5.000 je ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze od subote.

Sukob Izraela i Hamasa počeo je u subotu ujutro kada je palestinska militantna grupa izvela napade sa kopna, mora i iz vazduha na izraelsku teritoriju.

Izrael tvrdi da je uništio Hamasov sistem za otkrivanje aviona

Izraelske vazduhoplovne snage (IAF) tvrde da su uništile napredni sistem za detekciju koji je razvio palestinski Hamas, a koji je korišćen za otkrivanje aviona iznad pojasa Gaze.

IAF je na platformi X naveo da je Hamas godinama uspostavljao mrežu visokokvalitetnih kamera, skrivenih unutar solarnih grejača širom Pojasa Gaze, sa ciljem da identifikuje i prati avione.

Objavljeni su i video snimci izraelskih napada, prenosi Guardian.

- Juče, za nekoliko minuta, avioni su napali sve lokacije povezane sa ovom mrežom i lišili Hamas mogućnosti da napravi sliku širokog neba u pokušaju da napadne avione - saopštio je IAF.

Hamas: Tokom noćI u izraelskim napadima na Gazu ubijeno najmanje 30 ljudi

Najmanje 30 ljudi je ubijeno, a stotine su ranjene tokom noći u napadu Izraela na desetine ciljeva u Pojasu Gaze, tvrdi militantna organizacija Hamas koja ima vlast u ovoj palestinskoj enklavi.

Desetine stambenih zgrada, fabrika, džamija i prodavnica su pogođene, saopštio je portparol Hamasa Salama Maruf, prenosi Tajms of Izrael.

Foto: Tanjug/Ap

 

Izraelska vojska je saopštila da su desetine borbenih aviona izvele napade na ciljeve Hamasa, koji uključuju i dve filijale banke koje koristi ova organizacija, podzemni tunel, kao i nekoliko vojnih objekata

Izrael napao pomorske objekte Hamasa

Izraelska vojska napala je danas pomorske objekte palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze, saopštila je vojna pres služba.

U saopštenju se navodi da su među napadnutim objektima pristaništa u Kan Junisu i Gazi.

Izraelska vojska navodi da je Hamas te objekte koristio za "izvođenje terorističkih napada na izraelsku obalu", prenosi Times of Israel.

U saopštenju se kaže i da je vojska ubila jednog ronioca Hamasa koji je pokušavao da se infiltrira na teritoriju Izraela.

UN optužile Izrael i Hamas za kršenje međunarodnog prava

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk uputio je danas hitan poziv svim državama koje imaju uticaj da preduzmu korake za ublažavanje situacije u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama. 

On je naglasio da se međunarodno humanitarno pravo mora poštovati u svim okolnostima.

"Sve strane moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo i moraju odmah prekinuti napade usmerene na civile, kao i napade za koje se očekuje da će uzrokovati nesrazmernu smrt i ranjavanje civila ili štetu na civilnim objektima", istakao je Tirk, navodi se u saopštenju UN.

Visoki komesar je rekao da je "duboko šokiran i zgrožen izveštajima o pogubljenjima civila po kratkom postupku, a u nekim slučajevima i zastrašujućim masovnim ubistvima pripadnika palestinskih oružanih grupa".

"Užasno je i duboko uznemirujuće gledati slike onih koje su palestinske oružane grupe zarobile kako se maltretiraju, kao i izveštaje o ubistvima i skrnavljenju njihovih tela", rekao je on i dodao da civili nikada ne smeju da se koriste kao moneta za pregovaranje.

Tirk je pozvao palestinske oružane grupe da odmah i bezuslovno oslobode sve zarobljene civile. 

"Uzimanje talaca je zabranjeno međunarodnim pravom", upozorio je visoki komesar.

Tirk je istakao da je od vitalnog značaja da se prema svima lišenim slobode na okupiranoj palestinskoj teritoriji i u Izraelu postupa humano. 

Informacije koje je prikupila Kancelarija UN za ljudska prava pokazuju da su izraelske vazdušne operacije takođe pogodile velike stambene kule u gradu Gazi i druge stambene zgrade širom Gaze, škole i prostorije UN-ove agencije za pomoć i rad, što je rezultiralo civilnim žrtvama.

Izraelske vlasti su 9. oktobra naredile "potpunu opsadu" Gaze, prekinuvši snabdevanje strujom, vodom, hranom i gorivom, navodi se u saopštenju i upozorava da će to ozbiljno pogoršati humanitarnu situaciju u Gazi, uključujući kapaciete zdravstvenih ustanova za rad, posebno u svetlu sve većeg broja povređenih.

"Uvođenje opsada koje ugrožavaju živote civila oduzimajući im dobra neophodna za njihov opstanak zabranjeno je međunarodnim humanitarnim pravom", rekao je visoki komesar. 

On je izrazio duboku zabrinutost zbog eksalacije govora mržnje i podsticanja na nasilje, podstičući antisemitizam i islamofobiju u regionu i globalno.

"Iz gorkog iskustva znamo da osveta nije rešenje, a cenu plaćaju na kraju nevini civili", rekao je Tirk.


Izraelci pogodili kuću komandanta Hamasa, ubili njegove rođake

U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu tokom noći pogođena je kuća rođaka vojnog komandanta palestinske grupe Hamas Mohameda Deifa, a poginula su njegova deca i rođaci.

Pozivajući se na palestinske izveštaje, izraelski mediji navode da je pogođena kuća Deifovog oca, a da su među poginulima njegova deca, brat, otac i drugi rođaci.

Sukob Izraela i Hamasa počeo je u suboru ujutro kada je palestinska militantna grupa izvela napade sa kopna, mora i iz vazduha na izraelsku teritoriju.

Ostavite komentar