Vesti > Svet

Galant o iznenadnom NAPADU: Hamas je napravio OZBILJNU GREŠKU, Izrael će POBEDITI

Centar i jug Izraela su pod snažnom raketnom vatrom više od tri i po sata zbog neprekidnog i širokog napada iz Gaze

Izvor: K1info/Tanjug

07/10/2023 > 10:19

podeli vest:

Galant o iznenadnom NAPADU: Hamas je napravio OZBILJNU GREŠKU, Izrael će POBEDITI
Foto: Tanjug/AP


Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da je teroristička grupa Hamas napravila "ozbiljnu grešku" kada je pokrenula iznenadni napad na Izrael raketnim napadima i infiltrirajući se u gradove na granici sa pojasom Gaze.

- Hamas je jutros napravio tešku grešku i započeo rat protiv Države Izrael. Izraelski vojnici se bore protiv neprijatelja na svim mestima infiltracije. Izrael će pobediti u ovom ratu - naveo je Galant u izjavi koja je dostavljena iz njegovog kabineta.

Centar i jug Izraela su pod snažnom raketnom vatrom više od tri i po sata zbog neprekidnog i širokog napada iz Gaze, a veruje se da je najmanje pet osoba poginulo i najmanje 100 osoba ranjeno, prenosi Times of Israel.

Pored toga, desetine pripadnika Hamasa infiltrirale su se u brojne južne gradove, a postoje izveštaji o više žrtava.

Militantna palestinska  organizacija Hamas objavila je fotografije koje pokazuju kako njeni članovi izvode upad u Izrael.

Na slikama se vidi kako pripadnici Hamasa vrše napad na punkt izraelske vojske na granici Gaze.

Hamas je objavio i video na kojem se vidi kako njegovi pripadnici provaljuju u izraelsku zajednicu u blizini granice sa Gazom.

Foto: Tanjug/AP

 

Zdravstvene vlasti su saopštile da je više od 100 Izraelaca ranjeno u raketnim udarima iz Gaze na južni i centralni Izrael, od kojih su neki u kritičnom stanju.

Bolnica Soraka u Berševi je do sada primila 80 pacijenata, od kojih su neki u veoma teškom stanju, prenosi Times of Israel.

Medicinski centar Asaf Harofe u blizini Tel Aviva saopštio je da leči 17 pacijenata, dva u teškom stanju i jednog sa umerenim povredama, dok su ostali  lakše ranjeni.

Foto: Tanjug/AP

 

U Medicinskom centru Kaplan u Rehovotu zbrinuta je 21 povređena osoba, od kojih su dve u teškom stanju koje su operisane. Četiri su lakše ranjena, a 15 lakše.

Nisu sve bolnice u Izraelu prijavile primljene pacijente nakon jutrošnjeg napada iz Gaze, navodi izraelski portal.

Izraelska vatrogasna i spasilačka služba saopštila je da je podigla uzbunu na najviši nivo zbog napada Hamasa na Izrael.

Vatrogasna služba je saopštila da je dobila odobrenje da rasporedi  200 vatrogasaca da pomognu na mestima udara raketa u južnom Izraelu.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Tsafrir AbayovAP Photo/Tsafrir Abayov

 

Ministar odbrane Izraela Joav Galan proglasio je vanredno stanje u krugu od 80 kilometara od pojasa Gaze, nakon što je sa te palestinske teritorije izveden iznenadni raketni napad i organizovan upad naoružanih napadača na izraelsku teritoriju.

"Vanredno stanje" omogućava vojnoj komandi da ograničava okupljanja i zatvori područja, koje obuhvata i gradove Tel Aviv i Beršivu.

Izraelski bezbednosni kabinet na najvišem nivou održaće sastanak u 13 časova po lokalnom vremenu, zbog iznenadnog napada za koji je Hamas preuzeo odgovornost, saopštio je kabinet premijera Benjamina Netanjahua, prenosi Tajms of Izrael.

Pre sastanka, premijer će proceniti situaciju sa šefovima iz bezbednosnog sektora u 9:30 časova.

Organizatori protesta zbog reforme pravosuđa u Izraelu zakazanog za danas najavili su otkazivanje demonstracija.

Palestinci iz Pojasa Gaze pokrenuli su jutros obiman raketni napad na južni i centralni Izrael, u kombinaciji sa upadom desetina naoružanih ljudi koji su se infiltrirali u pogranični grad Sderot, gde su se sukobili sa trupama izraelske vojske. 

Gradonačelnik Kuseifea, Abd al-Aziz Nassara, rekao je javnom emiteru Kan da ima najmanje četvoro mrtvih i još nekoliko ranjenih kao rezultat brojnih raketnih udara po tom gradu.

Kuseife, beduinski grad na jugu Izraela u pustinji Nagev, nalazi se oko 65 kilometara od pojasa Gaze, navodi "Tajms of Izrael"

Ministar odbrane Joav Galan proglasio je mobilizaciju rezervista, nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Broj rezervista koji će biti pozvani zavisiće od potreba vojske, prenosi "Tajms of Izrael".

Hamas je ranije preuzeo odgovornost za raketni napad koji je izveden jutros na južni i centralni Izrael iz Pojasa Gaze.
Mohamed Deif, visoki vojni komandant Hamasa, najavio je početak operacije u prenosu na Hamasovim medijima, pozivajući sve Palestince da se bore, prenosi Reuters.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Tsafrir AbayovAP Photo/Tsafrir Abayov

 

- Ovo je dan najveće borbe i poslednji dan okupacije - rekao je Deif i dodao da je lansirano 5.000 raketa.

Izrelska vojska je proglasila pripravnost za rat i optužila palestinski Hamas, koji ima vlast u Pojasu Gaze, za ovaj napad.
Vojska je saopštila da će Hamas "snositi posledice i odgovornost za događaje“.

Stanovništvo u ugroženim područjima pozvano je da ostane u svojim domovima, a otvorena su skloništa širom zemlje, prenosi Jerusalem post.

Iznenadni napad iz Gaze dolazi dan nakon što su Izrael i arapski svet obeležili 50. godišnjicu iznenadnog napada Egipta i Sirije koji je pokrenuo Jom Kipurski rat.

Ostavite komentar