Vesti > Svet

PROTESTI u Izraelu: Demonstranti BLOKIRALI PUTEVE, 24 osobe UHAPŠENE

Pojedini su ležali na putevima, dok su drugi bacali baklje, a policija je koristila vodene topove da ih rastera

Izvor: K1info/Tanjug

11/07/2023 > 10:19

podeli vest:

PROTESTI u Izraelu: Demonstranti BLOKIRALI PUTEVE, 24 osobe UHAPŠENE
Foto: Tanjug/AP


Izraelska policija je danas uhapsila 24 osobe koje su blokirale glavne autoputeve, protestujući zato što je zakon kojim se ograničavaju pojedina ovlašćenja Vrhovnog suda dobio prvo odobrenje Kneseta.

Na snimcima se vide demonstranti kako drže zastave i blokiraju autoputeve u centralnom Izraelu, oko Tel Aviva i u blizini ulaza u Jerusalim.

Pojedini demonstranti su ležali na putevima, dok su drugi bacali baklje, preneo je Reuters. Policija je koristila vodene topove da rastera demonstrante.

Za danas je planirano održavanje još protesta širom Izraela, uključujući i na glavnom međunarodnom aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu.

Namera izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da sprovede reformu pravosudnog sistema, kojom se ograničava ovlašćenje Vrhovnog suda da poništi odluke koje donose vlada, ministri i parlament ukoliko proceni da su "nerazumne", dovela je do masovnih protesta u Izraelu od januara ove godine.

Izraelski Kneset usvojio je u prvom čitanju zakon kojim bi se izraelski sudovi onemogućili da na odluke vlade primenjuju ono što je poznato kao "standard razumnosti". Za Zakon o standardu razumnosti, koji predstavlja amandman na izraelski Osnovni zakon, u prvom čitanju glasalo je 64 poslanika, a protiv je bilo 56.

Planirano je da se Zakon o standardu razumnosti nakon usvajanja nađe pred Ustavnim odborom Kneseta, piše "Džeruzalem post". Odbor za ustav, pravo i pravdu Kneseta počeće već danas da priprema zakon za drugo i treće čitanje. Standard razumnosti je doktrina običajnog prava koja dozvoljava sudsku reviziju administrativnih odluka vlade za koje se smatra da su van okvira onoga što bi odgovoran i razuman autoritet preduzeo.

Predlagači zakona tvrde da je to veoma subjektivno sredstvo za pravosudni aktivizam koji omogućava sudu da svojim stavovima potkopa vladinu politiku.

Kritičari, uključujući i državnog tužioca, tvrde da je standard razumnosti od suštinskog značaja za borbu protiv korupcije i za osiguranje zaštite pojedinaca od, kako su naveli, proizvoljnih i hirovitih odluka vlade.

Ostavite komentar