Vesti > Svet

PROTESTI širom IZRAELA: Uhapšeno 17 demonstranata, POVREĐENA jedna ŽENA

Oni su blokirali autoputeve i okupili se u centru Tel Aviva

Izvor: K1info/Tanjug

18/07/2023 > 11:32

podeli vest:

PROTESTI širom IZRAELA: Uhapšeno 17 demonstranata, POVREĐENA jedna ŽENA
Foto: Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg


Više protestnih skupova počelo je širom Izraela u okviru Nacionalnog dana otpora protiv planiranih reformi pravosuđa, pri čemu je do sada 17 demonstranata uhapšeno, a jedna 40-godišnja žena je povređena.

Izraelski demonstranti blokirali su danas autoputeve i okupili se u centru Tel Aviva, na najnovijim protestima širom zemlje zbog planirane reforme pravosuđa premijera Benjamina Netanjahua.

Ženu je udario automobil na autoputu 531 u blizini Ranane, hitna pomoć  joj pružila medicinsku pomoć i prebacila je bolnicu u kritičnom stanju, dok je je policija privela vozača automobila koji se udario ženu.

Policija je odredila pritvor za 14 od 17 privedenih demonstranata u centralnom okrugu Izraela, saopštio je portparol policije.

Jedna osoba koja se vozila skuterom uhapšena je pod sumnjom da je napala demonstranta u Tel Avivu, saopštila je policija.

Demonstranti, od kojih su mnogi vojni rezervisti, okružili su i blokirali jedan od ulaza u sedište izraelskog vojnog štaba u centru Tel Aviva.

Ispred berze u Tel Avivu, okupljeni demonstranti su sa transparentima palili dimne bombe, trubili i skandirali.

Predlog zakona daje parlamentu veću kontrolu nad imenovanjem sudija i  ovlašćenje da poništava odluke visokih sudova i donosi zakone koji nisu podložni sudskoj reviziji.

On treba da bude odobren u još dva glasanja, koja se očekuju do kraja meseca, pre nego što postane zakon.
 

Ostavite komentar