Vesti > Svet

EVROPSKA unija baš i NE VERUJE sasvim u POGIBIJU PRIGOŽINA: Teško je PROVERITI izveštaje o SMRTI šefa Vagnera

Stano je rekao da su "negativne akcije" Prigožina i grupe Vagner nadaleko poznate, i ukazao na njihovu umešanost u rat u Ukrajini

Izvor: K1info/Tanjug

24/08/2023 > 18:45

podeli vest:

EVROPSKA unija baš i NE VERUJE sasvim u POGIBIJU PRIGOŽINA: Teško je PROVERITI izveštaje o SMRTI šefa Vagnera
Foto: Tanjug/AP Photo


Evropska unija je saopštila da je "teško proveriti" izveštaje na osnovu kojih se veruje da je šef ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći u sredu uveče.

- Videli smo izveštaj o avionskoj nesreći u kojoj je navodno poginuo Jevgenij Prigožin, šef grupe Vagner, zajedno sa članovima njegove pratnje i članovima posade. Ali opet, kao i mnoge druge stvari u Rusiji, ovo je veoma teško za nas da proverimo, a samim tim i da komentarišemo - izjavio je danas novinarima portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano.

Stano je rekao da su "negativne akcije" Prigožina i grupe Vagner nadaleko poznate, i ukazao na njihovu umešanost u rat u Ukrajini i operacije ruskih plaćenika u afričkim zemljama.

- Gde god su oni bili prisutni ili sada jesu, ostavili su trag kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava. Mnogo je neodgovornosti, nejasna su pravila po kojima oni rade - rekao je Stano, prenosi CNN.

On je dodao da na buduće operacije grupe neće uticati samo "navodna Prigožinova smrt", već i "događaji u junu“ kada su plaćenici odlučili da krenu na Moskvu u kratkotrajnoj pobuni.

Stano je rekao da iako se EU nada da će "negativan uticaj" Vagnerovih operacija prestati, Brisel ima na umu da plaćenička grupa "nije povezana samo sa imenom njenog lidera".

On je naveo da je povezanost ove organizacije sa Kremljom jedno od nekoliko "kompleksnih pitanja", a takođe je naglasio da nije na EU da "spekuliše da li će navodno ubistvo ili smrt Prigožina u avionskoj nesreći imati neke konkretne posledice po aktivnosti Vagnera."

U sredu se u Tverskoj oblasti u Ruskoj Federaciji srušio avion sa 10 ljudi, a kako je saopštila ruska agencija za civilno vazduhoplovstvo Rozavijacija, među putnicima je bio i Prigožin.

Smrt vođe Vagnera još nije zvanično potvrđena, a ruska agencija "Interfaks" javila je da su spasioci pronašli ostatke svih 10 putnika i članova posade.

 

Ostavite komentar