Vesti > Svet

KUVAR, HEROJ, IZDAJNIK... Ko je bio JEVGENIJ PRIGOŽIN, čovek koji se suprotstavio Putinu i UBRZO STRADAO

U junu 2023. godine Prigožin je stao na čelo pobune u kojoj su učestvovali Vagnerovi borci

Izvor: K1info/Tanjug

24/08/2023 > 17:14

podeli vest:

KUVAR, HEROJ, IZDAJNIK... Ko je bio JEVGENIJ PRIGOŽIN, čovek koji se suprotstavio Putinu i UBRZO STRADAO
Foto: Tanjug/AP


Jevgenij Prigožin, osnivač i glavnokomandujući ruske paravojne organizacije Vagner, naveden kao jedan od 10 poginulih u današnjem padu aviona u Tverskoj oblasti severno od Moskve, počeo je svoj uspon u ruskom establišmentu kao ugostitelj koji je radio ketering za potrebe Kremlja.

Prigožin (62) je postao popularan i poznat široj svetskoj javnosti nakon izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine u februaru prošle godine.

Foto: Tanjug/AP

 

Pripadnici Vagnera, među kojima je bilo više hiljada osuđenika regrutovanih u ruskim zatvorima, učestvovali su u najdužoj i najkrvavijoj bici za grad Bahmut u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnjoj Republici, podseća Rojters.

Prigožin je kontinuirano koristio društvene mreže da obznani ratne uspehe Vagnera i da ukaže na svoje sukobe sa ruskim vojnim vrhom, pre svega sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Prvi čovek Vagnera često je iznosio oštre kritike na račin ruskog vojnog etsblišmenta i optuživao čelnike ruskog Ministarstva odbrane za nesposobnost, pa čak i za izdaju.

U junu 2023. godine Prigožin je stao na čelo pobune u kojoj su učestvovali Vagnerovi borci.

Nakon što je uspostavio kontrolu nad gradom Rostov na Donu, oborio nekoliko ruskih vojnih helikoptera sa posadama, Prigožin je izjavio da nastavlja da napreduje prema Moskvi.

Foto: Tanjug/AP

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je to nazvao činom izdaje i obećao oštar odgovor države, ali ubrzo potom situacija je ublažena dogovorom kako bi se sprečilo krvoproliće.

Nedugo zatim zvanična Moskva odustaje i od krivičnog gonjenja za oružanu pobunu protiv Prigožina, a potom on i deo njegovih jedinica odlaze u Belorusiju, navodno da pomognu beloruskoj vojsci da se obuči za realne ratne situacije.

Krajem jula ove godine, Prigožin je fotografisan u Sankt Peterburgu tokom samita Rusija-Afrika, a pre nedelju dana se pojavio u videu za koji je rekao da je snimljen u Africi, kontinentu na kojem Vagner ima brojne poslovne interese.

Prigožin je rođen u Sankt Peterburgu 1. juna 1961. godine.

Proveo je devet godina života u sovjetskim zatvorima zbog raznih zločina, uključujući pljačke i prevare.

Oslobođen je 1990. godine u trenutku raspada SSSR i nakon toga je u svom rodnom gradu započeo karijeru ugostitelja.
Koristeći političke veze, Prigožin je uspeo da dobije unosne poslove sa ruskom državom i ubrzo postao ekskluzivni ketering dostavljač Kremlja.

Foto: Tanjug/AP

 

Postao je poznat pod nadimkom Putinov kuvar, ali tokom sukoba u Ukrajini izjavio je da mu više pristaje nadimak Putinov mesar.

Paravojnu organizaciju Vagner osnovao je 2014. godine, a nedugo nakon osnivanja njegovi borci su, uz podršku zvanične Moskve, bili raspoređeni u brojnim državama, uključujući Siriju, Libiju i Centralnoafričku Republiku.

Sjedinjene Američke Države su to osudile i optužile Prigožina za zločine, što je on kategorički negirao.

U nepotvrđenim izveštajima ruskih medija povodom današnjeg pada aviona navodi se da je na listi putnika, pored Prigožina, bio i Dmitrij Utkin, njegov saradnik i desna ruka, kao i da su obojica danas prisustvovali sastanku sa zvaničnicima ruskog Ministarstva odbrane.

Rojters navodi da nije uspeo da potvrdi ovu informaciju.
 

Ostavite komentar