Vesti > Svet

Sve teorije o PADU AVIONA JEVGENIJA PRIGOŽINA: Oborio ga PVO, eksplozija ili tehnički kvar?

Vagner obezglavljen, na spisku putnika i ime Dmitrija Utkina, Prigožinove desne ruke

Izvor: K1info

24/08/2023 > 07:02

podeli vest:

Sve teorije o PADU AVIONA JEVGENIJA PRIGOŽINA: Oborio ga PVO, eksplozija ili tehnički kvar?
Foto: Wikimedia/Adrian Pingstone, Tanjug/AP


Jevgenij Prigožin bio je u avionu koji se srušio u Tverskom regionu, potvrdila je Rosaviatsia, ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

Time je stavljena tačka na spekulacije da li je lider Vagner grupe bio među 10 ljudi u avionu, koji se srušio u sredu uveče i u čijem padu nije bilo preživelih.

U međuvremenu su se pojavile brojne teorije o tome zašto se srušio avion, dok je u toku istraga o padu letelice Embraer.

Među njima nalaze se teorije da ga je oborila protivvazdušna odbrana, da je u pitanju teroriostički napad, da je avion eksplodirao ili je došlo do tehničkog kvara.

Foto: Tanjug/AP

 

Vojni ekspert agencije TASS, pukovnik u penziji Viktor Litovkin siguran je da su uzroci pada tehnički. On takođe ne isključuje mogućnost terorističkog napada, a obaveštajne službe proveravaju ove navode.

- Ne mislim da je u Rusiji neko oborio putnički avion, dispečeri su znali da leti civilni avion. PVO to ne radi. Možda se nešto pokvarilo u avionu, nešto je eksplodiralo - rekao je Litovkin.

Telegram kanal Grey Zone, povezan sa Vagner grupom, tvrdi da je Embraer Legaci 600 "oboren vatrom protivvazdušne odbrane".

U obzir se uzimaju različite verzije događaja, uključujući "spoljni uticaj" i grešku pilota.

- Razmatraju se sve verzije onoga što se dogodilo, uključujući grešku pilota, tehničke probleme i spoljne uticaje - rekao je izvor za RBC.

Vojni analitičar Šon Bel rekao je ranije za Sky news da je jasno da je avion pretrpeo neka "velika oštećenja".

- Avioni se mogu srušiti iz više razloga. Mogu da se izgube u magli, mogu da ostanu bez goriva, postoji puno stvari. Ali ta letelica se nije srušila zbog lošeg vremena, očigledno je imala veliku štetu jer izmiče kontroli i iz nje izlazi dim - rekao je on.

 

Dodao je da bi sve to ili ukazivalo na neku vrstu eksplozije unutar aviona koja ga je izbacila iz kontrole ili, kako neki izveštaji sugerišu, da ga je oborila raketa zemlja-vazduh ili neka vrsta odbrambenog sistema.

- Po ovom pomalo nestalnom ponašanju ovog aviona po lepom vremenu vidite da ovo nije normalan incident, posebno za komercijalni avion - zaključio je on.

Formirana specijalna komisija za istragu

Ruski mediji javljaju da je formirana specijalna komisija koja će izvršiti istragu o padu aviona.

"Posebna komisija je počela da prikuplja činjenične materijale o obuci posade, tehničkom stanju aviona, meteorološkoj situaciji na ruti leta, radu dispečerskih službi i zemaljskoj radio-opremi“, prenose mediji.

Kako dodaju, komisija će morati da pronađe i "ugrađena sredstva za objektivnu kontrolu za njihovo naknadno dekodiranje i analizu snimaka crne kutije".

Osim Prigožina, u avionu je bilo još šest putnika i tri člana posade. Među njima i Prigožinova desna ruka Dmitrij Utkin. Prema poslednjim informacijama, pronađeno je svih deset tela.

 

 

Avion tipa Embraer leteo je iz Moskve za Sankt Peterburg.

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je šef ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin, potpisao sopstvenu smrtnu presudu.

Podoljak je na društvemoj mreži X nakon prijave o nesreći, objavio "Što se tiče Prigožina: moramo sačekati da se ratna magla razveja”.

"Očigledno je i da je Prigožin sebi potpisao specijalnu smrtnu kaznu onog trenutka kada je poverovao u čudne ’garancije Lukašenka‘ i u ništa manje apsurdnu ’poštenu reč‘ Putina... Očigledno je da Putin nikome ne oprašta sopstveni zverski teror", napisao je Podoljak.

Reagujući na izveštaje o Prigožinovoj smrti i komentar  "To nije dugo trajalo" postavljen uz video nesreće, vlasnik aplikacije X ranije poznate kao Tqitter, Ilon Mask je odgovorio: "Duže nego što sam očekivao". "Mala šansa da je ovo psihološka operacija“, dodao je.

Dva pogrebna minibusa odnela su tela poginulih u avionskoj nesreći. Sva tela odneta su u Tver, u mrtvačnicu.

Tokom cele noći, građani su donosili cveće i palili sveće ispred zgrade u ulici Zolnaja u Sankt Peterburgu u znak sećanja na stradale.

Neki delovi letelice pali su nekoliko kilometara od mesta pada trupa. Ovi kadrovi pokazuju da se olupina nalazi u šumovitom području u blizini autoputa i stambenih privatnih kuća.

Operativne službe trenutno su na mestu pada aviona. Jedan od delova aviona koji se srušio u Tverskoj oblasti leži na ulazu u selo Kuženkino, oko dva kilometra od mesta pada. Policija je ogradila olupinu, a nekoliko vozila specijalnih službi stoji u blizini.

Nedaleko od mesta nesreće šetaju specijalci sa baterijskim lampama. Oni preko radio-veze prenose uputstva u kom pravcu da nastave patroliranje. Na mestu nesreće upaljeni su i reflektori.

Deo teritorije su ogradile snage bezbednosti. Put do sela Kuženkino, gde se srušio avion i dalje je blokiran. Automobili ne prolaze.

Avion ostao u vazduhu 26 minuta

Sajt za praćenje letova Flightradar24 podelio je šta zna o poslednjem putovanju aviona Embraer Legaci 600. Kako se navodi, biznis mlaznjak je nestao sa radarskih ekrana 26 minuta nakon poletanja.

Ostavite komentar