Vesti > Svet

Zašto PUTIN NIJE ELIMINISAO PRIGOŽINA? Institut za RATNE STUDIJE dao je objašnjenje

Prigožin i dalje uživa određenu podršku u ruskoj javnosti, ali i regularnoj vojsci, navodi ISW

Izvor: K1info/blic.rs

28/06/2023 > 15:50

podeli vest:

Zašto PUTIN NIJE ELIMINISAO PRIGOŽINA? Institut za RATNE STUDIJE dao je objašnjenje
Foto: Tanjug/AP Photo


Ruski predsednik Vladimir Putin verovatno je shvatio da ne može da eliminiše osnivača Vagnera, Jevgenija Prigožina, a da pritom od njega u isto vreme ne napravi mučenika, objavio je američki bezbednosno-odbrambeni tink-tenk Institut za ratne studije (ISW). 

Podsetimo, ruski predsednik Putin je preko posrednika, beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, prognao Prigožina u Belorusiju i odbacio sve krivične prijave protiv njega nakon što je Vagner pod rukovodstvom Prigožina pokrenuo pobunu u Rusiji u subotu.

Iako je pobuna vagnerovaca rezultirala smrću ruskih pilota koji su napadali Vagnerov konvoj koji je jurio prema Moskvi, ISW navodi kako Prigožin i dalje uživa određenu podršku u ruskoj javnosti, ali i regularnoj vojsci.

Šef Vagnera već mesecima agitira za promene na samom vrhu ruske vojske, optužujući ministarstvo odbrane za zanemarivanje vojnog osoblja uključenog u borbe u Ukrajini, što je poruka koja je rezonirala kod mnogih vojnika i članova njihovih porodica.

Foto: Tanjug/AP

 

- Kremlj mora da osigura da te grupe izgube svaku iluziju o Prigožinu na način da ga praktično liše šire podrške u Rusiji - navodi ISW u svom najnovijem izveštaju.

U izveštaju se navodi da će Kremlj verovatno napadati i ocrnjivati Prigožina u javnosti kako bi slomio podršku javnosti šefu Vagnera, ali i obeshrabrio vagnerovce koji žele da ga slede u Belorusiju i da unište njegovu finansijsku moć.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je ranije danas da je ubedio predsednika Rusije Vladimira Putina da ne "zbriše" Prigožina.

Ostavite komentar