Vesti > Svet

GDE SU I ŠTA RADE pripadnici Vagnera? Otišli u CENTRALNOAFRIČKU REPUBLIKU da obezbeđuju referendum

Ruski "instruktori" će pomagati vojnicima centralnoafričkih oružanih snaga kako bi se osigurala bezbednost u iščekivanju referenduma

Izvor: K1info/Tanjug

17/07/2023 > 08:12

podeli vest:

GDE SU I ŠTA RADE pripadnici Vagnera? Otišli u CENTRALNOAFRIČKU REPUBLIKU da obezbeđuju referendum
Foto: Tanjug/AP


Nekoliko stotina pripadnika privatne vojne kompanije Vagner stiglo je u Centralnoafričku Republiku (CAR) da bi obezbedili referendum koji se održava u toj zemlji 30. jula, saopštila je danas ta ruska privatna kompanija.

Na refernedumu će se glasati o ustavnoj promeni koja bi mogla da omogući predsedniku Faustinu Aršanžu Tuaderi da se kandiduje za treći mandat, a pripadnici Vagnera pomažu vladi u borbi protiv pobunjenika, prenela je Al Arabija.

Kako je saopštio Sindikat oficira za međunarodnu bezbednost (OUIS), ruski instruktori će nastaviti da pomažu vojnicima u centralnoafričkim oružanim snagama kako bi osigurali bezbednost u iščekivanju referenduma. 

Foto: Tanjug/AP

 

"Još jedan avion je stigao u Bangi sa instruktorima za rad u Centralnoafričkoj Republici. Planirana rotacija se nastavlja. Nekoliko stotina iskusnih profesionalaca iz kompanije Vagner se pridružuje timu koji radi u CAR", navodi se u saopštenju.

Poslednjih nedelja nekoliko stranih izvora je reklo da Vagnerovi borci napuštaju CAR, što je vlada demantovala.

Budućnost privatne paravojne grupe koju predvodi Jevgenij Prigožin je neizvesna nakon što je pokrenula kratkotrajnu neuspešnu pobunu protiv vlasti predsednika Rusije Vladimira Putina 23. i 24. juna.

Ostavite komentar