Vesti > Svet

Raste broj MRTVIH u POŽARIMA na Mauiju: Stradalo najmanje 111 osoba, strahuje se da će biti još ŽRTAVA

Očekuje se da će ekipe danima pretraživati ugljenisane ostatke više od 2.000 izgorelih kuća i drugih objekata

Izvor: K1info/Tanjug

17/08/2023 > 20:46

podeli vest:

Raste broj MRTVIH u POŽARIMA na Mauiju: Stradalo najmanje 111 osoba, strahuje se da će biti još ŽRTAVA
Foto: Tanjug/AP


Najmanje 111 ljudi, uključujući i decu, poginulo je u prošlonedeljnim katastrofalnim požarima koji su zahvatili havajsko ostrvo Maui.

Šef policije Mauija Džon Peletije rekao je danas da očekuje se da će broj žrtava rasti, pri čemu je većina zapaljene zone još preostala za pretragu.

Foto: Tanjug/AP

 

- Niko nikada nije video nešto ovako, ni ove veličine, ni ovog broja, ni ovog obima. A još nismo završli - rekao je Peletije za CNN.

Očekuje se da će ekipe danima pretraživati ugljenisane ostatke više od 2.000 izgorelih kuća i drugih objekata, dodao je.

Broj stanovnika koji se još uvek vode kao nestali je "verovatno više od 1.000", rekao je ranije guverner Havaja Džoš Grin za CNN.

Među desetinama poginulih u Mauiju su četiri člana iste porodice. 

U međuvremenu, iako uzrok požara nije utvrđen, pod istragom je najveća elektroenergetska kompanija na Mauiju "Hawaiian Electric", jer nije isključila dalekovode usled naleta jakog vetra koji su izazvali opasnost od požara. 

Kompanija je 2019. godine najavila da će sprovesti istraživanja dronom kako bi identifikovala područja osetljiva na šumske požare i utvrdila kako da unapredi bezbednost stanovništva i infrastrukture. 

Foto: Tanjug/AP

 

Međutim, između 2019. i 2022. godine, "Hawaiian Electric" je uložio manje od 245.000 dolara u protivpožarne projekte, navodi Vol strit džornal (WSJ). 

Kompanija koja vodi senzorsku mrežu na Mauiju kaže da je otkrila velike kvarove na komunalnoj mreži nekoliko sati pre nego što su požari počeli.

Najrazorniji požar u Lahaini na 2.170 hektara u sredu uveče je obuzdan 89 odsto, objavio je okrug Maui nau Facebook-u.

Nekoliko drugih šumskih požara i dalje gori na Mauiju, uključujući požar u Olindi koji je u sredu bio suzbijen  85 odsto i požar na Kuli na 202 hektara, koji je obuzdan 80 odsto, navodi se u saopštenju.
 

Ostavite komentar