Vesti > Svet

NAJSMRTONOSNIJI POŽAR u poslednjih 100 godina; BROJ POGINULIH NA HAVAJIMA PORASTAO NA 89, šteta 5,5 milijardi dolara

Vatrena stihija je uništila ili oštetila 2.200 objekata, a sprženo je više od 2.100 hektara zemljišta

Izvor: K1info/Tanjug

13/08/2023 > 07:23

podeli vest:

NAJSMRTONOSNIJI POŽAR u poslednjih 100 godina; BROJ POGINULIH NA HAVAJIMA PORASTAO NA 89, šteta 5,5 milijardi dolara
Foto: Tanjug/AP/U.S. Geological Survey


Broj poginulih u šumskim požarima na havajskom ostrvu Maui, porastao je na 89, saopštili su lokalni zvaničnici i potvrdili da je reč o najsmrtonosnijem požaru u SAD u više od 100 godna.

Procenjuju se razmere materijalne štete, dok su spasilački timovi sa obučenim psima tragali za neotkrivenim žrtvama u ruševinama izgorelih naselja, prenosi Reuters.

Prema prvim procenama troškovi obnove turističkog naselja Lahain procenjeni su na oko 5,5 milijardi dolara, navodi se u izveštaju Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA).

Foto: Tanjug/AP

 

Vatrena stihija je uništila ili oštetila 2.200 objekata, a sprženo je više od 2.100 hektara zemljišta, kazao je guverner Džoš Grin na konferenciji za novinare u subotu, rekavši da će, po svemu sudeći, broj žrtava nastaviti da se povećava.

Zvaničnici službi za vanredne situacije su obećali da će ispitati sistem uzbunjivanja i obaveštavanja, nakon što su neki ostrvljani postavili pitanje da li se moglo učiniti više da se ljudi upozore na požar, pre nego što je vatrena stihija stigla do njihovog kućnog praga.

Ostavite komentar