Vesti > Svet

Šta posle UBISTVA u Atini: PORODICE uhapšenih HULIGANA mole HRVATSKU vlast da se uključi u POSTUPAK

Advokat je rekao i da su u nekim grčkim medijima objavljena imena svih uhapšenih i njihovih roditelja s ličnim podacima

Izvor: K1info/Tanjug

12/08/2023 > 22:56

podeli vest:

Šta posle UBISTVA u Atini: PORODICE uhapšenih HULIGANA mole HRVATSKU vlast da se uključi u POSTUPAK
Foto: Tanjug/AP


Advokat Mario Medak, pravni savetnik roditelja Dinamovih navijača uhapšenih u Atini nakon ubistva navijača grčkog AEK-a, izjavio je danas da članovi porodice mole hrvatsku vlast da se uključi u postupak kako bi im se osigurala bezbednost u grčkim zatvorima.

- Roditelji i članovi porodice rekli su mi da izražavaju saučešće i žaljenje porodici i preminulog i da mole hrvatsku vlast da se uključi u ovaj postupak i da im se putem kolega osigura bezbednost i da se ne razdvaljaju i šalju okolo po grčkim zatvorima u kojima bi bili smešteni u zatvorske jedinice s drugim zatvorenicima gde može doći do eskalacije - rekao je Medak za Dnevnik Nove TV, prenosi Hina.

On je istakao da su mu se roditelji obratili s obzirom na izjave njihovih advokata koje su čuli putem medija, a koje ukazuju da im u Grčkoj neće biti osigurano pravo na pošteno suđenje predviđeno Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Rekao je da su se neki od uhapšenih čuli sa svojim porodicama i da je reč o puno mladih osoba uzrasta od 18 godina do 21 godine kojima bi se u slučaju suđenja u Hrvatskoj, sudilo kao maloletnicima i mlađim punoletnicima.

- Čini mi se da je u Grčkoj taj uzrast do 25. godine, oni bi u svakom slučaju trebalo da imaju poseban tretman.

Medak je dodao i da su u nekim grčkim medijima objavljena imena svih uhapšenih i njihovih roditelja s ličnim podacima i adresama.

- To smatram neprimerenim. Da se to dogodilo u Hrvatskoj, bilo bi krivičnih postupaka - zaključio je Mario Medak.

Prema pisanju medija, u nastavku istrage nereda koji su u noći s ponedeljka na utorak izbili u atinskoj četvrti Nova Fildalfija određen je istražni zatvor za 70 od ukupno 98 uhapšenih. Preostalih 28 privedenih čeka na ispitivanje kod istražnog sudije.

Oni se terete za 11 krivičnih i prekršajnih dela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubistva 29-godipnjeg navijača AEK-a Mihalisa Kacurisa, za šta su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka, podseća hrvatska agencija.

 

Ostavite komentar