Vesti > Svet

Kako je došlo do toga da HULIGANI PROĐU ceo BALKAN i UBIJU čoveka u Atini?

Privedeno je ukupno 98 osoba, među njima 84 Hrvata, po jedan Austrijanac, Albanac, Nemac, Bosanac i 2 Grka

Izvor: K1info/Tanjug

09/08/2023 > 07:10

podeli vest:

Kako je došlo do toga da HULIGANI PROĐU ceo BALKAN i UBIJU čoveka u Atini?
Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis


Načelnik štaba grčke policije pokrenuće administrativnu istragu zbog neuspeha snaga bezbednosti na nacionalnom nivou da spreče huligane fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba da stignu u Atinu kako bi prisustvovali utakmici i izazovu incidente koji su rezultirali smrću navijača AEK, uprkos upozorenju hrvatskih i crnogorskih vlasti najmanje dva dana unapred.

Istragu će voditi general-potpukovnik policije Elefterios Garilas, koji će istražiti zašto policija nije uspela da zaustavi huligane uprkos zabrani navijačima Dinama da prisustvuju utakmici njihovog tima protiv AEK u OPAP areni u Nea Filadelfiji, koja je trebalo da se odigra danas.

Poddirekcija grčke policije za kontrolu nasilja u sportskim zonama prenela je informaciju hrvatske bezbednosno-obaveštajne agencije da skoro 100 navijača zagrebačkog Dinama planira da otputuje u Grčku.

Hrvatska agencija je izvestila i da su navijači AEK obavešteni o ovim dolascima i da se organizuju u blizini OPAP Arene u Nea Filadelfiji.

Na osnovu ovih informacija, štab policije izdao je naređenje graničarima i solunskim zvaničnicima, ali je i pored upozorenja centrale i crnogorskih vlasti da su huligani proputovali ovu drugu zemlju, konvoj uspeo da prođe kroz Grčku ka Atini bez zaustavljanja.

Neke od huligana je na naplatnoj stanici Elefsina primetilo policijsko obezbeđenje, dok se nekoliko njih zaustavilo u Kijatu, severozapadno od Korinta. Odatle su se podelili u manje grupe i otputovali u Atinu ili sopstvenim kolima ili gradskom železnicom. 
Najveći deo grupe stigao je u oko 25 automobila do stanice 'Irini' na liniji 1 atinskog metroa (Isap), gde su se sastali sa navijačima Panatinaikosa. 

Odatle su istom linijom krenuli do stanice Pefkakia, a zatim do Arene, ispred koje je došlo do sukoba u ponedeljak uveče, uoči utakmice Dinamo Zagreb-AEK, u okviru UEFA Lige šampiona.

Snage interventne policije MAT su već bile mobilisane, ali su stigle tek posle erupcije nasilja u kojoj je jedan navijač AEK izboden nožem i nedugo zatim preminuo.

Osam osoba je povređeno, među kojima i hrvatski huligani, koji su zadržani u bolnici pod stražom.

U vezi sa nesrećama privedeno je ukupno 98 osoba, među kojima 84 državljana Hrvatske, po jedan Austrijanac, Albanac, Nemac, državljanin Bosne i Hercegovine i dva Grka. 
 

Ostavite komentar